Naslovna » Izlasci » Sport » Pripreme za 28. Beogradski maraton
Beogradski maraton (foto: Predrag N. Đurović)
Beogradski maraton (foto: Predrag N. Đurović)

Pripreme za 28. Beogradski maraton

Dom omladine Beograda primio je pod svoje okrilje beogradske maratonce, a to znači da će se pored Trkačko-rekreativnog kluba Beogradski maraton, koji se već uselio (ulaz iz Makedonske ulice) u njemu odvijati sve najvažnije aktivnosti 28. SuisseGas beogradskog maratona, koji će se održati 18. aprila.

To važi za konferencije za novinare, prijavni centar, izložbe fotografija i plakata sa ranijih maratona, edukativne radionice koje će se organizovati u saradnji sa Domom omladine, do završne svečanosti 18. aprila i festivala kratkih filmova sa 28. trke…

– Maraton je najstarija olimpijska disciplina i uči nas da su ljudski duh, telo i um neodvojivi, a budući da mi brinemo o mladima, kroz saradnju sa Beogradskim maratonom pokušaćemo da im omogućimo da ih razvijaju kroz naše zajedničke programe i učešće na maratonu – rekao je Marko Stojanović, direktor Doma omladine.

Brigu o mladima vodi i Sekretarijat za sport i omladinu, zadužen od Skupštine grada Beograda za neposrednu saradnju sa Beogradskim maratonom.

– Nedavno smo potpisali ugovor o saradnji sa Beogradskim maratonom na pet godina jer on predstavlja naš grad kakav i jeste – nasmejan i razdragan. Zbog toga je Beogradski maraton brend Beograda. Ove godine zajedno sa Sekretarijatom za obrazovanje animiraćemo decu, osnovce i srednjoškolce da učestvuju u Trci zadovoljstva na 5 kilometara – rekao je Vuk Blečić, pomoćnik sekretara Sekretarijata za sport i omladinu Beograda.

Beogradski maraton (foto: Predrag N. Đurović)
Beogradski maraton (foto: Predrag N. Đurović)

Maturanti na maratonu

Kada su u pitanju maturanti Zemunske gimnazije i ne samo oni poziv nije potreban. Oni su u treningu više od tri godine.

– Prošle godine pridružile su nam se i druge škole tako da je na Beogradskom maratonu u polumaratonskoj trci učestvovalo više od 100 srednjoškolaca iz devet škola. Ove гodine, zahvaljujući profesorkama Katarini Srejić i Snežani Jovicki pridružile su nam se i Gimnazija „Sveti Sava” i Srednja tehnička škola Železnik, tako da očekujemo još više učesnika, a novost je i što ćemo imati i petoricu trkača u maratonu – rekao je Saša Porubski, profesor Zemunske gimnazije i inicijator i vođe projekta „Maturanti maratonci”.

Petoro maturanata Zemunske gimnazije, koji treniraju trčanje od druge godine sada su stasali za punu maratonsku stazu.

– Tri godine smo se spremali i ove godine nas petoro trčaćemo maraton. Zbog toga smo išli i na posebne pripreme i verujemo da će se trud isplatiti i da ćemo završiti Beogradski maraton – objasnio je Luka Knežević, maratonac i maturant.

Redordan broj učesnika

Direktor Beogradskog maratona Dejan Nikolić zahvalio je novim partnerima na saradnji i najavio rekordan broj učesnika.

– U ovom trenutku imamo dvostruko više prijava nego u istom periodu protekle, rekordne godine. Tada smo imali gotovo 4.000 učesnika u maratonu i polumaratonu iz 52 zemlje, a sada već imamo trkače iz 40 zemalja. Naši menadžeri su u pregovorima sa elitnim trkačima iz Kenije i Etiopije i siguran sam da Beogradski maraton ni ove godine neće izneveriti one koji ga vole. Sve pripreme za ovogodišnji maraton teku po planu, prevashodno zahvaljujući izvanrednoj saradnji sa skupštinom grada Beograda, odnosno gradskim sekretarijatima, javnim komunalnim preduzećima i brojnim službama. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.