Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Air Serbia ima svoju himnu: Krila Evrope
Air Serbia - Krila Evrope
Air Serbia - Krila Evrope

Air Serbia ima svoju himnu: Krila Evrope

Pesma „Krila Evrope“ koju je komponovao Sanja Ilić a izvela Balkanika – nova je himna avio kompanije Air Serbia.

Pesmu su već čuli putnici u avionima Air Serbia i naišla je na pozitivne reakcije. Air Serbia će primenjivati ovu muzičku temu prilikom svojih događaja i aktivnosti.

Predviđeno je da nova muzička tema ove kompanije ima nekoliko različitih verzija, a izvorni instrumental će se tokom godina menjati i uključivati različite elemente, glasove i forme.

Balkanika je poznata po etno zvuku, pa je i pesma „Krila Evrope“ inspirisana srpskim tradicionalima, ali je kombinovana sa elementima popularnih, modernih i elektronskih zvukova i donosi jedinstvenu melodijsku liniju koja predstavlja avio-kompaniju i uvodi goste u posebnu atmosferu, boje i duh Srbije.

Muzička tema je nazvana „Krila Evrope“ u skladu sa nedavno predstavljenom brend kampanjom, simbolizujući rast avio-kompanije i njenu ekspanziju u Evropi.

Kompozitor Sanja Ilić kaže:

– Ovaj projekat nam je veoma drag i nosi sa sobom veliku odgovornost. Velika je čast kada jedan umetnik dobije priliku da kroz muziku izrazi svoju naciju i njene različite aspekte, kao i kompaniju koja je predstavlja. Naša zemlja pruža obilje inspiracija. Lako je uroniti u njena mnogobrojna čudesa, ali je teško sva obuhvatiti i opisati promene kroz koje prolazi. Zato nameravamo da proširimo osnovnu temu i razvijamo ovu muziku tokom dugog vremenskog perioda, uključujući različite inspiracije i ideje, proširujući je i razvijajući. Nadamo da će putnici i partneri Air Serbia, naočito oni kojima je ovo prvi kontakt sa našom zemljom, moći da se identifikuju sa ovom muzikom i da u njoj uživaju.

Ilić je jedan od najistaknutijih kompozitora pop i rok muzike u regionu. Komponovao je mnoge pesme za većinu najpoznatijih izvođača i dobio mnoge nagrade i priznanja na muzičkim festivalima u zemlji i u inostranstvu. On takođe piše muziku za pozorišta, filmove i televizijske formate, a tvorac je i najpopularnijih dela instrumentalne muzike u regionu.

Sanja Ilić i Balkanika izvode tradicionalnu muziku Balkana u kombinaciji sa modernim elementima. Njihov opus kombinuje tradicionalne zvuke regiona sa zvukom brojnih tradicionalnih instrumenata, izvodeći muziku koja obuhvata atmosferu Balkana u novom odelu za novi milenijum. (danubeogradu.rs)