Naslovna » Izlasci » Izložbe » Beogradska industrija piva: Obilazak za dž!
Beogradska industrija piva (foto: www.bip.rs)

Beogradska industrija piva: Obilazak za dž!

Beogradska industrija piva postaće nova atrakcija prestonice. Naime, od proleća Turistička organizacija Beograda u saradnji sa BIP-om otvoriće kapije naše najstarije pivare za turiste.

Posetioci će imati priliku da vide istorijat piva, kako se proizvodi danas i kako se to radilo pre 175 godina! Takođe, biće i degustacije…Za dž

– Najzanimljiviji deo posetiocima biće odlazak u stogodišnje lagume korišćene u procesu proizvodnje piva, a koji se uveliko pripremaju – kaže Miodrag Popović, direktor TOB. – Biće iznenađeni što u ovim prostorima, ni posle 200 godina nema ni kapi vlage.

Pančevački pivar Ignjat Vajfert izgradio je prvu parnu pivaru „Smutekovac“ kod Mostarske petlje i ona je do 1914. bila najveća i najmodernija u ovom delu Evrope. Potpuno uništena u Prvom svetskom ratu, ponovo je počela da radi 1921. i postala najveći proizvođač piva u Kraljevini. Vozni park je u to vreme bio impozantan, pored kočija i kamiona, imao je i 12 železničkih vagona! Pivara je posle Drugog svetskog rata spojena sa Bajlonijevom.

– Pošto tada nije bilo frižidera, Vajfert je kopao pola kilometra tunela i laguma u kojima je pivo zrilo i čuvalo se – objašnjava Popović.

Besplatan ulaz

Ulaz se na početku neće naplaćivati. BIP je i ranije tokom Dana evropske baštine otvarao kapije za posetioce. Nažalost, malobrojni su imali mogućnost da uživaju jer je akcija trajala samo po nekoliko dana.

„Pivski“ turizam je ubedljivo najveća atrakcija u Irskoj, Nemačkoj i Japanu. (novosti.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.