Naslovna » Izlasci » Izložbe » Izložba „Sačuvajmo čudesne vrste“ u Art holu
Izložba "Sačuvajmo čudesne vrste" u Art holu
Izložba "Sačuvajmo čudesne vrste" u Art holu

Izložba „Sačuvajmo čudesne vrste“ u Art holu

Do 29. marta u Kombank Art holu biće otvorena izložba „Sačuvajmo čudesne vrste“ povodom 50. rođendana IUCN Crvene liste ugroženih vrsta.

Da li znate da postoji globalna lista sa podacima o ugroženosti vrsta? Da li znate da je 25% svih sisara na svetu ugroženo, kao i da su 32 vrste klasifikovane kao iščezle u divljini? Da li znate da u Srbiji živi više od 70% faune ptica Evrope i da je dabar neko vreme bio nestao iz Srbije?Za dž

Posetioci novootvorene izložbe „Sačuvajmo čudesne vrste“ imaju priliku da saznaju još mnoge zanimljivosti o čudesnim vrstama koje moramo da sačuvamo, ali i da vide fotografije ugroženih vrsta koje se nalaze na IUCN Crvenoj listi.

Nesvakidašnjom izložbom koja je okupila brojne istaknute autore, obeležava se 50. rođendan IUCN Crvene liste ugroženih vrsta i podržava plemenita ideja – promocija zaštite životinja i prirode u Srbiji.

Crvena lista ugroženih vrsta je barometar stanja živog sveta i prvi je pokazatelj koje mere je neophodno preduzeti kako bismo očuvali prirodu i njene vrednosti.

IUCN je polazna tačka za očuvanje živog sveta i predstavlja bogatu zbirku informacija o ugrožavajućim faktorima sa kojima se suočavaju vrste, o njhovim ekološkim potrebama, staništima i o merama zaštite koje je potrebno preduzeti u cilju smanjenja ili sprečavanja stepena izumiranja.

Ugrožene vrste u Srbiji

Po raspoloživim podacima, u Srbiji je zvаnično registrovаno oko 44.200 tаksonа (vrstа i podvrstа). S obzirom na stepen istraženosti biodiverziteta, pretpostаvljа se da je broj taksona mnogo veći i da se kreće oko 60.000.

Crvenа knjigа flore Srbije I objavljena 1999. godine, kojа se odnosi nа iščezle i krаjnje ugrožene biljne vrste, sаdrži 171 biljni tаkson, što čini oko 5% ukupne flore Srbije, dok je Crvenа knjigа dnevnih leptirа Srbije objavljena 2003. godine i sаdrži аnаlizu 57 vrstа što čini 34% fаune leptirа Srbije.

Zašto je važno da sačuvamo vrste?

Vrste čine osnovu biološke raznovrsnosti, a biološka raznovrsnost je u osnovi svih životnih procesa na planeti. Održiva budućnost planete i ljudi ne može se zamisliti bez očuvanja biološke raznovrsnosti – celokupnog živog sveta i njihovih staništa.

Štiteći vrste, sačuvaćemo biološku raznovrsnost, uključujući i ekosisteme od kojih dobijamo prirodne resurse neophodne za život.

Zanimljivosti

» IUCN Crvena lista se u štampanoj formi zove Crvena knjiga.
» Više od 22 hiljade vrsta na IUCN listi je ugroženo.
» Najveća životinja na IUCN Crvenoj listi je plavi kit.
» Srbija je jedna od retkih evropskih zemalja u kojoj živi tri vrste tvora.
» U Srbiji živi 29 vrsta slepih miševa Chiroptera.
» Sve tri vrste kornjača koje žive u Srbiji su procenjene kao ugrožene.
» Srbija je jedina evropska zemlja u kojoj žive pripadnici tri populacije mrkih medveda.

Ulaz na izložbu „Sačuvajmo čudesne vrste“ je besplatan. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.