Naslovna » Izlasci » Mini BG vesti: Izložba, klasika, sajam, akcija…
Stojanka Orobabić - Triptih: Cvetna livada
Stojanka Orobabić - Triptih: Cvetna livada

Mini BG vesti: Izložba, klasika, sajam, akcija…

»»» U Galeriji Istorijskog arhiva Beograda (Palmira Toljatija 1) na Novom Beogradu sutra od 13.00 biće otvorena izložba Istorijskog arhiva Užica „Arhitekta Miladin Prljević“.

Ova gostujuća izložba rezultat je višegodišnje uspešne saradnje ove dve institucije. Izložba predstavlja svojevrsni omaž arhitekti rođenom u Užicu i jednom od najznačajnijih predstavnika srpske moderne arhitekture u periodu između dva svetska rata. Izložba će biti otvorena do 6. aprila. Galerija radi od utorka do subote od 10.00 do 17.00. Ulaz je slobodan.

»»» Povodom međunarodnog Dana žena, Narodni muzej organizuje u nedelju, 8. marta od 11.00 do 14.00, u prostorijama Muzeja Vuka i Dositeja (Gospodar Jevremova 21) sada već tradicionalnu „Čajanku uz umetnost„. Sa namerom da i ove godine poklone nešto posebno ženskom delu populacije za Dan žena, nastavljaju aktivnost koju su započeli pre tri godine. Ovim malim znakom pažnje žele da zahvale i da daruju svoju publiku. Tom prilikom obeležiće i 66. godinu od osnivanja Muzeja Vuka i Dositeja.

»»» Ovog vikenda u hali „Slodes“ (Borska 92f) biće održan juniorski svetski kup u mačevanju u disciplini floret za dame pod pokroviteljstvom Sekretarijata za sport i omladinu i Ministarstva omladine i sporta. Ulaz u halu je besplatan i može se doći u toku čitavog dana.

»»» U subotu, 7. marta od 20.00, u velikoj sali SKC-a nastupiće Duo Aurette. Lucie Rozsnýo (sopran) i Katalin Ertsey (lauta i teorba) sviraće dela za glas i lautu, koja su komponovana u 16. i 17. veku. Ulaz je slobodan.

»»» Povodom Dana žena, Istorijski muzej Srbije omogućio je slobodan ulaz svim posetiocima u nedelju, 8. marta. Mogu da se posete izložbe „Srbija 1914“ i „Žensko lice Velikog rata“ na Trgu Nikole Pašića 11 i „Srbija u srcu Čeha. Vladislav Titelbah (1847-1925) i njegovo vreme“ u Konaku kneza Miloša na Topčideru.

»»» Od 9. (19.00) do 15. marta u Kući kralja Petra I (Vase Pelagića 40) biće otvorena retrospektivna izložba Stojanke Orobabić.

»»» U ponedeljak, 9. marta od 11.00, na Cvetnom trgu (na platou ka ulici Svetozara Markovića), Kancelarija za ravnopravnost polova gradske opštine Vračar organizuje uličnu akciju „Jutro posle… 8. marta“. Cilj akcije jeste da se skrene pažnja da se ulogom i položajem žena ne treba baviti samo 8. marta, već kontinuirano cele godine. U uličnoj akciji tražiće se odgovori na pitanja šta danas jeste, a šta nije 8. mart, kako treba obeležiti 8. mart, da li je to samo „ženski praznik“, zašto je 8. mart bio i zašto je danas značajan?

»»» U novobeogradskoj Blok galeriji (Jurija Gagarina 221) sutra u 19.00 biće otvorena izložba radova (slike – akrilik na platnu) nastalih u okviru 41. i 42. likovne kolonije „Lipovac“, Topola. Svoja dela izložiće umetnici Dankica Petrovska, Edvina Romanović Hudečkova, Jelena Đokić, Nataša Ivanić, Željka Momirov, Vladimir Rašić, Aleksandar Jovanović Birilj (u okviru 41. saziva), dok su u 42. sazivu Ružica Mitrović, Slađana Dinić Đorđević, Tamara Đorđević, Đura Adžić, Mihailo Mlinar. Izložba će biti otvorena narednih četrnaest dana.

Radionice, druženje, takmičenje…

»»» U subotu 7. marta u OŠ „Filip Filipović“ (Bulevar oslobođenja 317), biće održan Sajam obrazovanja, u organizaciji opštine Voždovac. Sajam je namenjen učenicima završnih razreda osnovnih škola. Od 10.00 do 13.00 učenici i njihovi roditelji će imati prilike da se upoznaju sa srednjim školama sa teritorije Beograda.

»»» Prijatelji dece opštine Novi Beograd u saradnji sa Fondacijom „SOS Dečja sela Srbije“ organizuju sutra od 10.00 kreativno-zabavne radionice „Cvet detinjstva“, koja će se održati u OŠ „Branko Radičević“ (Jurija Gagarina 195). Radioničarski materijal je obezbeđen. Sve radionice su besplatne za učesnike.

»»» Sportisti sa invaliditetom, već po tradiciji, povodom 8. marta organizuju svojevrsno sportsko druženje koje okuplja članove organizacija i društava iz svih sredina, decu i mlade pre svega, korisnike ustanova socijalne i zdravstvene zaštite, škola i domova. Ove godine međunarodni Dan žena biće obeležen sportskom priredbom koja se sutra od 10.00 održava u SC „Olimp Zvezdara“. Za sve učesnike pripremljen je zanimljiv i bogat program, prigodni pokloni za pripadnice lepšeg pola, dok će najuspešniji u savladavanju poligona, boćanju i pikadu dobiti i zaslužena sportska priznanja.

»»» Povodom 8. marta, opština Palilula organizuje u subotu i nedelju, 7. i 8. marta, besplatan koncert i predstavu za žene Palilule u UK „Palilula“. Koncert vokalnog sastava Ogrlica od bisera je 7. marta od 19.00. Predstava „Drž ne daj“ biće igrana u nedelju, 8. marta od 20.00. To je urnebesna komedija u nezavisnoj produkciji, u kojoj dvoje mladih ljudi od momenta kad se odluče da zajedno provedu život, do trenutka kad ispraćaju poslednje goste sa svoje svadbe, proživljavaju stvari za koje su mislili da uvek neko drugi doživljava i da se to njima ne može dogoditi.

»»» Savez za školski sport i organizaciju takmičenja, pod pokroviteljstvom i uz podršku Sekretarijata za sport i omladinu, organizuje Otvoreno prvenstvo grada u streljaštvu za učenike i učenice osnovnih i srednjih škola sa teritorije grada Beograda. Prvenstvo će se održati u Streljačkom klubu „Novi Beograd – Ušće“ (Španskih boraca 71a) u četvrtak, 12. marta od 9.00.

»»» Udruženje za edukaciju „Volim prirodu“ u saradnji sa DKCB-om organizuje u četvrtak, 12. marta od 12.00, premijerno ekološki program za decu. Program je namenjen deci uzrasta od četiri do 10 godina, a cilj je da se kod dece razvija svest o važnosti prirode i odgovornom odnosu prema prirodnoj sredini i njenim resursima. Besplatni časovi održavaće se u Dečjem kulturnom centru Beograda dva puta nedeljno, utorkom i petkom od 18.00 do 19.00. Svake subote, shodno obrađenim jedinicama, organizovaće se celodnevna nastava u prirodi, od 10.00 do 18.00, sa paketom usluga (prevoz, obilasci, ručak, pratnja pedijatra, ulaznice).

»»» Kancelarija za mlade opštine Čukarica organizuje besplatnu pripremnu nastavu za polaganje male mature. Časovi iz srpskog jezika i matematike održavaće se vikendom, počev od 14. februara u sali opštine, a biće dostupna svim osmacima sa teritorije Čukarice. Besplatan projekat pripreme male mature vodiće sertifikovani profesori sa velikim iskustvom u radu sa decom. Svi zainteresovani mogu svoje prijave da pošalju na mejl: kzm@cukarica.rs. Dodatne informacije mogu se dobiti od koordinatora Kancelarije za mlade Vojkana Stankovića na telefon 011/3052-177.

»»» Raskrsnice Vojvode Stepe sa ulicama Bose Milićević, Mite Cvejića i Ljube Vučkovića puštene su u saobraćaj za građane, tako da je taj deo sada potpuno prohodan.

»»» Redovan saobraćaj na pruzi Beograd – Bar ponovo je uspostavljen 5. marta, posle višemesečnog prekida. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.