Naslovna » Izlasci » Mini BG vesti: Klasika, izložbe, svirke, 100 dana Zvezde…
Mini BG vesti - modna revija Pal Zileri
Mini BG vesti - modna revija Pal Zileri

Mini BG vesti: Klasika, izložbe, svirke, 100 dana Zvezde…

Najavljujemo izložbe koje će biti otvorene narednih dana, koncerte, klupske svirke. Pročitajte i nekoliko servisnih informacija, najave sportskih događaja, pozorišnih predstava…

»»» Od 4. do 12. marta u Galeriji Singidunum (Knez Mihailova 40) biće otvorena izložba „Paper & Clay“ Melite Biber Nuta. „Dijalog između radova u recikliranom papiru i skulptura u glini.

Poput haiku poezije, ovi radovi predstavljaju ‘kratke forme’ izražene likovnim jezikom. Mogu se doživeti kao estetski pročišćena dela, a imaju i drugu stranu, simboličku, u kojoj se postavljaju pitanja postojanja, kretanja, prolaznosti… kao i lepote svih tih procesa“.

»»» Izložba crteža „When the World Was Young“, kojom umetnik Nikola Radosavljević istražuje doba detinjstva kroz lično sećanje, otvara se u Velikoj galeriji DKSG u četvrtak 5. marta u 1800. Kao što Maida Gruden navodi u tekstu za katalog izložbe „sam naziv izložbe ukazuje na nesumnjivu vremensku distancu, jer je svet ka kome se umetnik okreće u međuvremenu odrastao, ali ostaje pitanje da li se i koliko promenio; da li obrasci ponašanja ispoljeni tokom formativnih godina u detinjstvu ostaju dominantni u kasnijem životu individue?“…

»»» Predstava „Plivati uz reku“ biće izvedena večeras, 4. marta od 20.00, u velikoj sali SKC-a. Bila je izvedena na Internacionalnom festivalu novog i alternativnog teatra INFANT u Novom Sadu i Smederevu. Već dve godine je na repertoaru SKC-a. Koncept Nele Antonović je zasnovan na fenomenu toka, neprekidnog kretanja tela, pojava i objekata. Akteri: Tanja Damjanovski, Anja Nikolić, Nikola Vranić i Đurđa Pavlović.

»»» U Galeriji „Start 06“ KC „Čukarica“ od 4. do 6. marta (11.00-18.00) biće otvorena izložba „Simboli Rusije“. Izložbu organizuje ruska sekcija „Umnica“ Osnovne škole „Knez Sima Marković“ iz Barajeva, i ona ima humanitarno-prodajni karakter. Ulaz je slobodan.

»»» U zemunskom restoranu MekDonalds u četvrtak, 5. marta od 12.00 biće otvorena izložba dečjih karikatura „Mali Pjer“. Organizator su Prijatelji dece Zemuna, a pokrovitelj Zemunski salon karikature. Na konkurs je bilo pristiglo više od sto radova učenika iz osam zemunskih škola. Posetioci će na izložbi moći da vide njih 28. Selektor izložbe, istaknuti karikaturista Dragan Rumenčić izabrao je 15 najboljih koje će biti nagrađene i koje će učestvovati na gradskom takmičenju. Branko Najhold, osnivač Zemunskog salona karikature, od svih radova izabraće jednu karikaturu koja će dobiti specijalnu nagradu. Nagrađeni će dobiti diplome Prijatelja dece Zemuna i knjigu „Monografika“ Dragana Rumenčića.

»»» U Galeriji „Božidarac 1947“ (Radoslava Grujića 3) 5. marta od 18.00 biće otvorena izložba radova slikara Vere Beljić i Miodraga Stojkovića iz „AB“ Batajnice i Mire Marković Mikoć iz Karlovca (Hrvatska). Umetnici će se predstaviti sa po deset radova u različitim tehnikama. Organizator izložbe je Centar za foto-talente, koji će ove godine 20 godina postojanja i rada obeležiti brojnim izložbama, kako fotografskim tako i slikarskim. U prigodnom programu na otvaranju izložbe učestvovaće vokalna grupa Blagovesti i Dragana Vučićević, sopran, uz klavirsku pratnju Ljiljane Arsenović.

»»» U četvrtak, 5. marta od 18.00, u Galeriji SANU (Knez Mihailova 35) biće održan koncert pod nazivom „Kamerna muzika Ivana Jevtića„. Nastupiće klavirski trio Attacca, klavirski duo Nevena Jankov – Milena Maleš, zatim Milutin (klarinet) i Miona Barbul (klavir), Aleksandra Dragosavac (klavir), trio Bojan Pešić (oboa), Igor Lazić (horna) i Dejan Subotić (klavir), duo Mila Savić (saksofon) i Uki Ovaskainen (klavir), kao i Vuk Ovaskainen (violončelo). Ulaz je besplatan.

»»» Samostalna izložba Slađane Marinković u galeriji Š.U.N.D. (Čumićevo sokače 2, I sprat, lokal 95) biće otvorena 5. marta od 19.00. Tema izložbe su pejzaži sačinjeni od jednog ili repetativnih motiva, usamljeni predeli bez ljudskog prisustva, u kojima svetlost kreira smisaonu i hromatsku celinu. Umetnica ovom serijom radova želi da predstavi uzročno posledičnu vezu svetlosti i motiva posmatraču, koja nudi hromatsku i kompozicionu harmoniju.

»»» Dobro poznati EKV Tribute bend Krug nastupiće 6. marta u klubu Kran Beograd ( Beton Hala, Karađorđeva 2-4). Ulaznica za koncert košta 300 RSD, a momci iz benda obećavaju odličnu atmosferu na beogradskim dokovima.

»»» Zagrebačka kantautorka Irena Žilić, dragulj regionalne amerikana scene, u kojoj su zapaženi predstavnici Stray Dogg, Lovely Quinces, Ana Ćurčin, Nina Romić, Ika… održaće svoj prvi koncert u Beogradu u subotu, 7. marta od 21.00, u prostoru Treehouse Centra (Botićeva 1, pored Muzeja istorije Jugoslavije). Karte su u pretprodaji u Pinball Wizard muzičkoj prodavnici po ceni od 300 RSD. Na vratima kluba na veče koncerta cena karte će biti 400 RSD.

»»» Distributerska kuća MCF najavila je da će se tokom marta u bioskopima prikazivati sedam novih filmova uključujući i neke koji su nagrađeni Oskarom. To su: „Čovek ptica“, „Potraga“, „Divljina“, „I dalje Alis“, „Eskobar: Izgubljeni raj“, „Divlje priče“ kao i animirana poslastica za decu „Kod kuće“ sinhronizovana na srpski jezik. Uskoro ćemo objaviti prikaze svih ovih filmova.

Klasika - Ksenija Djačenko
Klasika – Ksenija Djačenko

»»» Memorijal „Maja Kos“ biće održan u subotu i nedelju, 7. i 8. marta, na bazenu SC „Novi Beograd“. Učestvovaće 12 domaćih klubova, osam iz Beograda – Tašmajdan, Delfin, Banjica, Vračar, Tent, 25. maj, Novi Beograd, 11. april; tri iz Niša – Niš, Sirene i Spin kao i Radnički iz Kragujevca. Takođe, gosti će biti i dva kluba iz Bugarske. Takmičenje će se odvijati u subotu od 13.00 do 19.00 i u nedelju od 13.00 do 18.00. Odvija se u standardnim disciplinama u sinhronom plivanju.

»»» U utorak, 10. marta od 19.00, u Kući kralja Petra Prvog, ustanovi kulture GO Savski venac, klavirski resital održaće ruska pijanistkinja Ksenija Djačenko. Na programu će biti izvedene kompozicije Čajkovskog i Kabalevskog. Ulaz će biti slobodan.

»»» U utorak, 10. marta od 21.00, u Belexpocentru biće održana 37. revija „Doncafe Presents Pal Zileri: Kolekcija proleće/leto 2015„. Ova priznata manifestacija, nezvanično predvodnica svake modne sezone u našoj zemlji, predstavlja najviša modna, stilska i estetska dostignuća već osamnaest godina u kontinuitetu. Kao i uvek reviju će zatvoriti specijalni gost iznenađenja.

»»» Jubilarna, tradicionalna manifestacija posvećena slavama, vinu i verskim svečanostima, XX Slava gastro biće održana u Hotelu Slavija (ulaz iz Makenzijeve), 12. marta od 12.00. Kulturno-umetnički program posvećen je Skadarliji, slavama i predstojećem otvaranju letnje turističke sezone, 25. aprila u organizaciji Društva za očuvanje Skadarlije i restorana Šešir moj. Biće dodeljena priznanja najboljima u ugostiteljstvu i turizmu Srbije i održana bogata slavsko-turistička lutrija.

»»» Posle 100 dana „okupacije“ bioskopa Zvezda, neformalna grupa mladih ljudi koju su podržali Beograđani, obratila se Ministarstvu kulture i informisanja. U dopisu je navedeno šta je sve urađeno u protekla tri meseca i predloženo da Zvezda postane kulturni centar sa bioskopom, kino klubom, alternativnom pozorišnom scenom i koncertnim prostorom. Čeka se odgovor…

»»» U Jugoslovenskom dramskom pozorištu su počele probe Molijerove komedije „Uobraženi bolesnik“ u režiji Jagoša Markovića. U predstavi igraju Dragan Mićanović, Radovan Vujović, Jelisaveta Sablić, Goran Šušljik, Vlasta Velisavljević, Bojan Dimitrijević, Marta Bjelica, Mladen Sovilj, Slobodan Tešić i Nebojša Milovanović. Kostimograf je Bojana Nikitović a scenograf Jagoš Marković. Komedija „Uobraženi bolesnik“ je poslednji komad najznajačnijeg francuskog i svetskog komediografa. Premijera se očekuje krajem aprila.

»»» JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija“ će od 4. do 8. marta izvoditi radove na sanaciji defekta na kućnom kanalizacionom priključku u Ulici Maksima Gorkog 54-56. Tokom radova vozila sa linija JGP-a delimično će izmeniti trasu, saopštila je Direkcija za javni prevoz. Vozila sa linija 25, 25P, 26 i E8, u smeru ka Kumodražu, od raskrsnice ulica Maksima Gorkog – Južni bulevar do raskrsnice Strumička – Kruševačka, saobraćaće sledećim saobraćajnicama: Južnim bulevarom, Đerdapskom, Gospodara Vučića, Kruševačkom i dalje redovnim trasama. U suprotnom smeru vozila sa ovih linija neće menjati trasu. Uspostavlja se privremeno stajalište za linije 25, 25P, 26 i E8 u Kruševačkoj ulici u smeru ka Kumodražu, preko puta postojećeg stajališta „Kruševačka“. Vozila će na izmenjenom delu trase koristiti sva postojeća stajališta JGS.

»»» Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda objavila na svojoj internet-strani spisak od oko 1.500 lokacija u Beogradu na kojima investitori duguju više od 26,7 milijardi dinara na ime naknade za uređivanje građevinskog zemljišta. Spisak je objavljen kako bi građani koji su kupili stanove i poslovne prostore znali da su prevareni, kao i da oni koji bi želeli da kupe stan ili poslovni prostor mogu da znaju koji investitori duguju za naknadu za građevinsko zemljište i da jednostavno ne posluju sa njima već sa onim investitorima koji sve obaveze prema Gradu plaćaju uredno i na vreme. (danubeogradu.rs / Beoinfo)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.