Naslovna » Izlasci » Sport » Beograd spreman za maraton
Beogradski maraton
Beogradski maraton

Beograd spreman za maraton

Na susretu sa predstavnicima medija u Skupštini grada Beograda najavljen je 28. Beogradski maraton, koji će biti održan u subotu, 18. aprila.

Gradski menadžer Goran Vesić istakao je da je zahvaljujući dobroj koordinaciji i angažovanju MUP Srbije, Vojske Srbije, Hitne pomoći svih javnih i komunalnih preduzeća Beograd spreman za maraton.

– Beogradski maraton je jedan od najvažnijih i najlepših događaja u našem gradu. Važan je i za grad i za same učesnike, a ove godine ćemo imati rekordan broj prijavljenih trkača, trenutno više od 4.000 i verujem da ćemo biti u prilici da, kao što direktor maratona Dejan Nikolić odavno priželjkuje, prekinemo prijavljivanje kada dobijemo 5.000 učesnika u maratonu i polumaratonu. Iduće godine počećemo ranije da primamo prijave i da ih, kao mnogi veliki maratoni, zaključimo mnogo ranije. Raduje me i napredak u organizaciji i proglašenje Trke zadovoljstva za „pet frendli“ trku, što će prvi put omogućiti da učesnici trče sa svojim ljubimcima – rekao je Goran Vesić.

Trka zadovoljstva

Naslovni sponzor Trke zadovoljstva na 5 km je kompanija „Coca-Cola“, jer se trka u kojoj su svi pobednici uklapa u njihovu akciju „Pokret za radost“.

– Partnerstvom sa Beogradskim maratonom, želimo da uključimo što veći broj ljudi da budu aktivni i uvrste fizičku aktivnost u svoju svakodnevicu. Coca-Cola trka zadovoljstva jedna od najvažnijih manifestacija koju Coca-Cola sistem partnerski podržava kroz sveobuhvatnu platformu „Pokret za radost“. U okviru ovog projekta samo u prošloj godini je kroz različite dugoročne projekte i inicijative pokrenuto više od 80.000 ljudi. Istovremeno, želimo i da pomognemo lokalnoj zajednici te će sredstva koja će Coca-Cola sistem donirati Zavodu za vaspitanje dece i omladine biti uložena u opremanje i sređivanje kuće u Čortanovcima u kojoj štićenici ove ustanove provode vikende i leta u prirodi kako bi im pružili priliku da uživaju u rekreaciji, igri, pokretu i timskom duhu – izjavila je Milica Stefanović, predstavnica Coca-Cola sistema.

Marija Kilibarda, ambasadorka Coca-Cola platforme „Pokret za radost“ pozvala je sve Beograđane da se u subotu okušaju u nekoj od trka na ovogodišnjem Beogradskom maratonu, a posebnu zabavu obećala je onima koji će učestvovati u Coca Cola Trci zadovoljstva.

Dragan Rolović, direktor Zavoda za vaspitanje i obradovanje dece i omladine Beograd zahvalio je što će „Coca-Cola“ podržati ovu akciju koja je pokrenuta u saradnji s Beogradskim maratonom.

Vojska Srbije učestvuje u maratonu na dva načina.
– Učestvujemo svake godine u organizaciji, ovog puta sa 150 kadeta i 25 profesora, ali u takmičarskom delu sa 160 učesnika, pre svega u polumaratonu. Ministar odbrane je naredio da u polumaratonu trči jedan visoki oficir i jedan državni službenik, pa ćemo general Goran Radovanović i ja kao državni sekretar nastupiti u polumaratonu i nadam se da ćemo izdržati do cilja – rekao je Zoran Đorđević, državni sekretar Ministarstva odbrane.

„Pet frendli“ trka

„Pet frendli“ trka, odnosno i kućni ljubimci su dobrodošli na Trku zadovoljstva, održaće sa na predlog Dejana Nikolića u okviru „Coca-Cola“ trke zadovoljstva, s tim što će vlasnici i njihovi ljubimci krenuti sa starta odmah posle trkača iz zadovoljstva.

Ideja je da se promoviše odgovorno vlasništvo i ponašanje prema kućnim ljubimcima, tako da će moći da učestvuju samo čipovani i vakcinisani psi koje će vlasnici voditi na povocima, a Budimir Grubić, direktor Veterine Beograd je rekao da će stručnjaci te ustanove kontrolisati pasoše svih ljubimaca, kao i da li oni psi za koje je to propisano imaju korpe, i da li su vlasnici poneli higijenske vrećice.

I to nije sve – učesnici su pozvani da ponesu hranu za kućne ljubimce koja će se prikupljati na startu i proslediti prihvatilištima u kojima su smešteni psi koji nisu imali odgovorne vlasnike.

Najlepša slika Beograda

Darko Glavaš, direktor Beokom servisa je istakao da je Beogradski maraton značajan deo aprilskih Dana Beograda i da se tim povodom grad umiva već mesec i po dana.

– Prolećnim uređenjem grada, obimnijim nego ikad do sada, posebna pažnja poklonjena je uređenju fontana, trgova i parkova duž same staze, kao i ulica kojima vodi maratonska staza. Poslednjih 48 časova Gradska čistoća će oprati i očistiti sve ulice tako da iz Beograda ode u svet najlepša moguća slika a upućujem apel Beograđanima da uklone svoja vozila sa trase, kao i da prate informacije o promeni režima saobraćaja i da koriste alternativne pravce, most preko Ade Ciganlije i Pupinov most – rekao je Glavaš.

Dr Goran Čolaković direktor Gradskog zavoda za hitnu medicinsku pomoć je dodao da će njihove ekipe brinuti o zdravlju učesnika sa 15 mobilnih ekipa duž staze i vozilima koja će pratiti maratonce, polumaratonce kao i učesnike trke zadovoljstva da bi im ukazali pomoć na licu mesta ako bude trebalo.

Svim učesnicima preporučio je da da ne prekoračuju granice svojih mogućnosti i da koriste tečnost koja će ih čekati na okrepnim stanicama. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.