Naslovna » Izlasci » Sport » Beogradski maraton: Promoter – Galina Čistjakova
Beogradski maraton - konferencija za novinare (foto: Predrag N. Đurović)
Beogradski maraton - konferencija za novinare (foto: Predrag N. Đurović)

Beogradski maraton: Promoter – Galina Čistjakova

Beogradski maraton je 1990. ustanovio tradiciju da najveći asovi svetske atletike promovišu takmičenje a ove godine to je Galina Čistjakova, svetska rekorderka u skoku u dalj.

Na pitanje zašto baš ona, na konferenciji za medije u Domu omladine Beograda odgovorio je Dejan Nikolić, direktor Beogradskog maratona:
– Prošle godine u Beograd je došao svetski rekorder na 400 m prepone Amerikanac Kevin Jang, ne samo da podrži Beogradski maraton već i Emira Bekrića, koji je 2013. godine osvojio bronzanu medalju na Svetskom prvenstvu s fantastičnim rezultatom. Ove godine sledili smo istu ideju i odlučili se za svetsku rekorderku u skoku udalj Galinu Čistjakovu, bivšu reprezentativku SSSR i, kasnije, Slovačke koja već 27 godina drži svetski rekord. Ona drugi put dolazi u Beograd. Prvi put bila je 2008. na Ženskoj trci i Tada se prvi put srela sa Ivanom Španović, koja je te godine postala svetska juniorska prvakinja u skoku udalj. Galina Čistjakova pažljivo prati njenu karijeru i želi da je dolaskom u Srbiju podrži da posle zlatne medalje na Evropskom prvenstvu u dvorani osvoji medalje na Svetskom prvenstvu na otvorenom u Pekingu ove godine i na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru iduće godine. A ono što spaja Janga i Čistjakovu je to što su oboje pomerili granice ljudskih mogućnosti – rekord Kavina Janga od 46,78 na 400 m prepone važi od 1992. a rekord Galine Čistjakove od 7,52 od 1988. godine. Niko ih do sada nije ugrozio.

Galina Čistjakova će doći u Beograd u četvrtak, u petak će održati Javni čas atletike za finaliste Smoki Smokić dečijeg maratona, a u subotu 18. aprila družiće se sa Beograđanima i učesnicima 28. SuisseGas Beogradskog maratona.

Beogradski maraton - Promoterka Galina Čistjakova
Beogradski maraton – Promoterka Galina Čistjakova

Humanitarni maratonci

Među učesnicima Trke zadovoljstva na 5 km biće i četiri dečaka iz Zavoda za obrazovanje i vaspitanje dece i omladine Beograd, koji je zajedno sa Beogradskim maratonom pokrenuo akciju prikupljanja pomoći za renoviranje kuće u Čortanovcima koja je teško oštećena u poplavama.

– Ta kuća je sve što naš Zavod može da ponudi deci sa različitim problemima za vikende ili letovanja. Kroz našu ustanovu godišnje prođe oko 700 dečaka i devojčica, prosečno ostaju kod nas dve do tri godine, a posebno se ponosimo što smo uspeli da 208 dečaka kroz program „Deca ulice“ trajno sklonili sa ulica Beograda i drugih gradova Srbije – rekao je direktor Zavoda za obrazovanje i vaspitanje dece i omladine Beograd Dragan Rolović i izrazio nadu da će biti prikupljena sredstva za renoviranje ove kuće na obali Dunava u Čortanovcima.

Bibliotekari ne mogu da novčano pomognu Zavodu, ali pokrenuli su inicijativu koju su rado prihvatili i Zavod i Beogradski maraton.

– Pozivam učesnike 28. SuisseGas Beogradskog maratona da kad krenu na start ponesu neku knjigu, DVD ili CD koje će u predstartnoj zoni prikupljati Studenti katedre za bibliotekarstvo i informatiku i one će biti poklonjene Zavodu – rekao je Predrag Đukić u ime Bibliotekarskog društva Srbije i AK Vršac.

Nezaboravni as

Po tradiciji na konferenciji za medije predstavljen je jedan nezaboravni as naše atletike. To je član Partizana Jože Međimurec, prvi osvajač medalje za Jugoslaviju na Evropskim prvenstvima u dvorani, a to je bilo 1970. godine u Beču, koji je 10 puta bio državni prvak i osam puta Prvak Balkana na 800 i 1.500 m i u štafeti 4 x 400 m.

– Sticajem okolnosti prvi sam osvojio medalju na prvom evropskom prvenstvu dvorani 1970. u Beču. Osvojio sam bronzanu medalju na 800 m, a kasnije medalje su osvajali Sušanj, Savić, Zdravković i mnogi drugi a sada su to učinili Ivana Španović i Asmir Kolašinac… Sa njima naša atletika ima lepu budućnost i uveren sam da će nastaviti s uspesima. I dalje sam član Partizana, ali budući da ove godine punim 70. godina, pomažem samo savetima. Pomalo i rekreiram i na Beogradskom maratonu trčaću na 5 km, a iduće godine – obećavam – pripremiću se za polumaraton – rekao je Jože Međimurec.

Maratonski Expo

U Domu omladine Beograda radi Prijavni centar za 28. SuisseGas Beogradski maraton, od 10.00 do 20.00 do 17. aprila.

Tu će biti postavljen maratonski Expo i održavaće se edukativne tribine posvećene maratonskom trčanju koje organizuje Trkačko-rekreativni klub Beogradski maraton.

– Prirodno je da organizacije i ustanove koje se bave mladima sarađuju. Beogradski maraton se bavi sportom, a mi kulturom, a ove generacije učesnika Beogradskog maratona i posetilaca programa Doma omladine u budućnosti će voditi sport i kulturu ove zemlje i na nama je da doprinesemo njihovom obrazovanju – objasnio je Marko Stojanović, v.d. direktora DOB-a saradnju ove renomirane ustanove sa Beogradskim maratonom. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.