Naslovna » Izlasci » Film » „Eskobar: Izgubljeni raj“ u bioskopima od 30. aprila
Eskobar: Izgubljeni raj

„Eskobar: Izgubljeni raj“ u bioskopima od 30. aprila

Od 30. aprila moći ćete da zavirite u kuću ozlogašenog narko bosa jer će se u bioskopima širom Srbije prikazivati „Eskobar: Izgubljeni raj“.

Ovo je priča ispričana iz perspektive Nika, surfera iz Kanade, o poslednjim godinama vladavine Pabla Eskobara. Nik upoznaje ženu svojih snova, Mariju, koja zastupa političku kampanju svog ujaka – Pabla. On poziva Nika i njegovog brata Dilana u svoju „kućicu“ na zabavu.

Kada sazna da imaju problema sa nekim lokalnim propalicama, Pablo se nudi da se „pobrine“ za to. Propalice pronalaze mrtve, a Nik biva uvučen u svet ekstravagancije, korupcije i krvoprolića iz koga će se jedva izvući.

Palata na ostrvu

Kažu da se kriminal ne isplati, ali je Pablu Eskobaru život jednog od najvećih svetskih dilera droge doneo impresivnu imovinu. Neslavno poznat kao „kralj kokaina“, Eskobar je navodno bio odgovoran za 80% svetskog kokaina dok je bio na čelu Medelin kartela.

Hacijenda „Napoles“, ekstravagantna nekretnina narko bosa u Kolumbiji, zajedno sa velikom kućom, obuhvatala je i zoološki vrt sa nilskim konjima, nosorozima i žirafama, zatim aerodrom, pa čak i repliku parka dinosaurusa. Posle njegove smrti 1993. godine, vlada je preuzela kontrolu nad imovinom, pretvorivši je u tematski park.

Eskobar: Izgubljeni raj

Međutim, postoji još jedna Eskobarova imovina koja je ostavljena da propada. Sakriven na obali Kartagine u Kolumbiji, na malom ostrvu La Isla Grande, nalazi se je još jedan od monumentalnih domova Pabla Eskobara. Vila, sa više od 300 soba i stanova pored plaže, bila je palata plejboj ekipe.

Čak su i glave tuševa unutar kuće bile ekstravagantne – posute zlatom. U centru kompleksa bio je ogroman bazen okružen palmama, sa pogledom na Karipsko more. Eskobar je u njoj provodio najviše vremena, jer je imala i pistu za njegovih šest helikoptera. Ali šta drugo i očekivati od čoveka čije se bogatstvo procenjuje na više od 30 milijardi dolara.

Ostrvo danas nema tekuću vodu i struju, pa je i pristup otežan, ukoliko nemate gliser, što su savršeni uslovi za nekoga ko svoje milijarde zarađuje na tajnim aktivnostima. Naravno, kada je Pablo boravio u vili, imao je naoružane čuvare spremne da požele „dobrodošlicu“ svim neželjenim posetiocima.

Upravo u pomenutoj vili reditelj Andrea di Stefano želeo je da snima film „Eskobar: Izgubljeni raj“, međutim, nije uspeo da dobije dozvole od kolumbijskih vlasti. Ekipa je morala da nađe novu lokaciju, tako da su neke od najupečatljivih scena ovog trilera snimane u Panami.

Di Stefano je u svom debitanskom filmu ulogu moćnog narko bosa poverio Benisiju Del Toru. Izvanredni glumac se ugojio tokom snimanja do neprepoznatljivosti, da bi što vernije dočarao lik Eskobara.

Pored Benisija Del Tora u filmu igra i Džoš Hačerson.

Originalni naslov: Escobar: Paradise Lost. Dužina trajanja filma: 120 minuta. Država i godina proizvodnje: SAD, 2014. Žanr: triler, romantični/ljubavni. Uloge: Josh Hutcherson, Benicio Del Toro, Brady Corbet, Claudia Traisac, Carlos Bardem. Reditelj: Andrea di Stefano.

Porodica – svetinja!

Reditelja Andrea Di Stefana su godinama fascinirale priče o svetu organizovanog kriminala, a naročito o kralju kokaina Pablu Eskobaru. Fascinacija se ubrzo pretvorila u opsesiju koja je rezultirala filmskom pričom o jednom od najmoćnijih dilera droge. Detalje iz njegovog života, kodeksima koje nije menjao ni pod cenu života, možete videti u ovom filmu.

Lik harizmatičnog dilera droge je godinama bio izazov filmskim rediteljima. Nije mu odoleo ni Andrea Di Stefano, koji je želeo da napravi film o Eskobarovim kodeksima koji su uvek bili isti – žene i deca se ne tuku, porodica je svetinja i ne smeš da je izdaš, čak ni po cenu gubitka života.

Okidač za ovaj film i istraživanje o Eskobaru je bila priča koju je čuo od prijatelja policajca, o čoveku kome je navodno Eskobar poverio skrivanje svog novca, pre naručivanja njegovog ubistva, kako bi lokacija ostala tajna. Di Stefano se bacio na istraživanje, a rezultat portage je film „Eskobar: Izgubljeni raj“, ali sam reditelj ističe da ga nikad ne bi snimio da je ulogu Eskobara odbio njegov prvi i jedini izbor – glumac Benisio Del Toro.

– Uvek je teško i zastrašujuće igrati lik čoveka koji je stvarno postojao. Nisam znao mnogo o njegovom životu. Ispostavilo se da voleo da puši travu, organizuje zabave, ali nije uzimao kokain. Film otkriva samo delove njegovog života, koji su ispričani iz ugla mladog čoveka (u filmu ga igra Džoš Hačerson) koji se zabavlja sa njegovom nećakom. „Eskobar: Izgubljeni raj“ otkriva nekoliko aspekata – kakav je bio Eskobarov porodični život, kako je plivao u političkim vodama i naravno, koliko je bio okrutan – izjavio je nedavno Benisio. I nadovezao se: – Porodica mu je bila sve na svetu. I to je na neki način bila njegova slaba tačka. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.