Naslovna » Blog » Dunja Style o modi » Haute Couture vs. Pret-a-Porter
Haute Couture vs. Pret-a-Porter

Haute Couture vs. Pret-a-Porter

Kada želite da pogledate revije na internetu i saznate šta poznati dizajneri diktiraju za predstojeću sezonu, nailazićete na termine „haute couture“ i „pret-a-porter“. U pitanju su revije sa kolekcijama koje se razlikuju po nameni.

Na ovakve termine ćete takođe naići ukoliko pratite šta je neka od svetskih zvezda obukla na crvenom tepihu.

Ukoliko naiđete na: „Monica Belucci in Dolce Gabbana Haute Couture“ znači da Monika nosi haljinu iz Couture kolekcije Dolce Gabbane, dok „Monica Belucci in Dolce Gabbana“ znači da nosi Ready-to-Wear kolekciju Dolce Gabbane. Ukoliko prevedemo „Pret-a-Porter“ na engleski jezik, dobijamo naziv „Ready-to-Wear“ (ili skraćeno RTW).

300

U današnje vreme, modni dizajneri kreiraju dve vrste odeće: Haute Couture i Pret-a-Porter. Haute Couture je francuska reč i predstavlja visoku modu.

Visoka moda podrazumeva korišćenje skupih materijala i vrlo težak i intenzivan rad. Radi se po porudžbini, po meri i željama kupaca. Neke haljine se rade čak po nekoliko meseci, sa većim brojem radnika koji je ručno izrađuju.

Zbog toga su takve haljine toliko skupe (oko 40.000 dolara). Kupci su najčešće poznate lčnosti, članovi kraljevskih porodica ili izuzetno bogate osobe. Eksperti procenjuju da ne postoji više od 300 kupaca ovakve vrste odeće.

Ne mogu ni svi dizajneri proizvoditi couture kolekciju. Za proizvodnju kolekcija visoke mode potrebna je dozvola specijalne organizacije, sindikatskog veća (Syndical Chamber for Haute Couture) sa sedištem u Parizu. Kada dobiju dozvolu, dizajneri su u obavezi da organizuju revije dva puta godišnje i ne manje od 35 odevnih kombinacija (outfita) u jednoj kolekciji što i čini Couture kolekciju poželjnijom.

Zadovoljiti mase

Pret-a-Porter kolekcija se dizajnira u standardnim veličinama. Proizvodi se za svakodnevnog kupca u cilju zadovoljenja mase. Materijal i intenzitet rada se svakako razlikuju od Couture kolekcije. Cena nije toliko visoka i pristupačnija je kupcima sa manjim prihodima.

Skoro svaka modna kuća proizvodi Pret-a-Porter kolekciju jer upravo ona donosi najviše prihoda (veći je promet novca), pristupačnije su cene i veći broj ljudi je mogu priuštiti. Odevni komadi ovakvih kolekcija su takođe neodoljivi, praktični i mogu se nositi svakodnevno. ∗ Dunja Style ∗