Naslovna » Izlasci » Izložbe » Kalemegdan: Srednjovekovne sprave za mučenje
Srednjovekovne sprave za mučenje
Srednjovekovne sprave za mučenje

Kalemegdan: Srednjovekovne sprave za mučenje

U pripremi je izložba „Srednjovekovne sprave za mučenje“ koja će biti postavljena u kazamatima Vojnog muzeja na Kalemegdanu.

Posetioci će od sredine aprila biti u prilici da vide više od 60 sprava i opisa metoda torture kojima su u srednjem veku kažnjavani prestupnici. Instrumenti koji će biti izloženi predstavljaju replike srednjovekovnih sprava za mučenje u prirodnoj veličini iz privatnih zbirki evropskih kolekcionara i istoričara.

Izložba se osvrće na jedno od najmračnijih poglavlja u ljudskoj istoriji i razmatra užas koji jedna osoba može da nanese drugoj „u ime pravde“. Ove sprave bile su u širokoj upotrebi tokom sudskog isleđivanja i samog kažnjavanja u 16. i 17. veku. U pojedinim slučajevima, slične sprave ostale su u upotrebi i u 20. veku.

Izložba „Srednjovekovne sprave za mučenje“ nastoji da na objektivan način ilustruje fenomen mučenja kao problem koji je postojao i dalje postoji u našoj civilizaciji. Zanimljiv je slogan: „Zastrašujuće, ali bezopasno“.

JP „Beogradska tvrđava“ u saradnji sa partnerima iz Poljske priprema ovu jedinstvenu izložbu.

Izložba je otvorena do oktobra i može se posetiti svakodnevno od 11.00 do 19.00. Cena ulaznice je 300 RSD, a za povlašćene kategorije (studenti, đaci, penzioneri) – 250 RSD. (Beoinfo)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.