Naslovna » Turizam » Van Beograda » Last Minute predlozi za prvomajsko putovanje
Budimpešta
Budimpešta

Last Minute predlozi za prvomajsko putovanje

Za razliku od popularnih „last minute“ ponuda turističkih agencija, predlažemo da Beograđani donesu sopstvenu „last minute“ odluku za putovanje u inostranstvo u toku predstojećeg produženog vikenda.

Na raspolaganju su samo tri dana, pa je najbolje do odredišta putovati što kraće – na primer, pet sati maksimalno. Krenimo, onda…

Do Srpske

Terme Laktaši nude potpuni komfor, spa tretmane i zatvoreni bazen sa termomineralnom vodom, sa blagotvornim dejstvom na zdravlje, koju su koristili i stari Rimljani.

Banja Luka je udaljena dvadesetak kilometara i posebno lepa u proleće, a do Laktaša se od Beograda stiže za oko tri sata.

Skoro je otvoreno prvo etno selo kod Banja Luke – Ljubačke doline. Nalaze se na dvadesetak minuta vožnje od Banja Luke prema Kneževu. Ovo je pravi muzej na otvorenom u kome je prikazana narodna kultura ovog kraja u 19. i prvoj polovini 20. veka.

Kod suseda u Hrvatsku

Pravo je vreme da se u susednoj Hrvatskoj posete dva gradska centra, kandidata za Evropsku prestonicu kulture 2020. godine – Osijek i Varaždin.

Do Osijeka se stiže za nešto više od dva sata vožnje automobilom. Izvanredni renovirani stari centar grada Tvrđa, sa istorijskim zdanjima u baroknom stilu, kafeterijama i restoranima, šetalište pored Drave, riblji specijaliteti i slavonska vina dovoljan su razlog da se ostane što duže.

Varaždin je grad koji se obavezno mora videti, a prvomajski vikend je dobra prilika. Barok je ovde prisutan na fasadama i u unutrašnjosti značajnih zdanja, ali i u mnoštvu detalja koje će preporučiti dobri poznavaoci na licu mesta.

Parkovi, cveće, muzeji, dvorci, obala Drave, prirodne lepote i istorijske znamenitosti u okolini garantuju da vredi utrošiti oko četiri sata na putovanje od Beograda.

Na Balaton

Jezero Balaton u Mađarskoj uvek je dobar izbor. Iz Beograda se najbrže stiže za oko četiri i po sata preko Budimpešte, a kombinaciju turističke ponude ove dve destinacije ne treba posebno predstavljati.

Do Temišvara

Grad neobično lepe arhitekture, mesto za povoljan boravak, šoping i odmor, Temišvar se preporučuje svima koji žele da sebi pruže originalan vikend izbor, posle manje od tri sata putovanja.

Ako ste za duži odmor – preporučujemo turu po Transilvaniji i obilazak Drakulinog dvorca.

Ohrid
Ohrid

Makedonski aduti

Ako vam ne smeta malo duža vožnja, preporučujemo i Ohrid. Sve već znate: glavni turistički centar Makedonije odlikuju manastiri i crkve, u brojnim hotelima i apartmanima može da se pronađe povoljna „last minute“ ponuda, a Ohridsko jezero začaraće vas na prvi pogled. Nije baš za kupanje, ali za dušu i oči je idealno.

Na samoj granici Makedonije i Grčke nalazi se Dojransko jezero. Otkrijte i ovu lepoticu…

Ni Sofija nije daleko

Do bugarske prestonice potrebno je putovati oko četiri i po sata, a zatim se može birati između pravoslavnih crkava, muzeja, parka sa jezerom Ariana, pešačke šoping zone ulice Bulevar Vitoša…

Za odluku je ostalo još samo malo vremena, a sve što se propusti ovog može se nadoknaditi nekog narednog vikenda.

Beč – dobar izbor?

Hmmm, Beč je naravno uvek odličan izbor, ali već sada su velike gužve zbog predstojećeg Eurosong-a. I ne samo gužve, već je i smeštaj skuplji, a što bude bliža Pesma Evrovizije biće sve teže za vaš novčanik.

Ipak, vredi. Put do Beča je odličan, izbor hostela je veliki, a kombinacija turistička poseta/shopping uvek je veliki izazov. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.