Naslovna » Izlasci » Festivali » Najavljen 31. Beogradski džez festival
Beogradski džez festival
Beogradski džez festival

Najavljen 31. Beogradski džez festival

U Domu omladine Beograda najavljen je 31. Beogradski džez festival, od 27. oktobra do 1. novembra, kao i obeležavanje Međunarodnog dana džeza, 30. aprila.

Predsednik Odbora Beogradskog džez festivala, Goran Vesić, istakao je da mu je velika čast i zadovoljstvo da u ime Skupštine Grada Beograda najavi početak prodaje kompleta ulaznica za 31. Beogradski džez festival, sa specijalnim popustom, kao i da će i ove godine u prodaji biti ulaznice po ceni od 100 RSD za učenike i studente.

U prodaji su, po prvi put, kompleti ulaznica za Ponoćni program u sali Amerikana, po ceni od 1.000 RSD (za najmanje šest koncerata), kao i kompleti ulaznica za Glavni program po ceni od 2.500 RSD (za najmanje šest koncerata).

– U ime Skupštine Grada Beograda želim da kažem da smo veoma ponosni na Beogradski džez festival i da smo se potrudili da u vreme smanjenja svih troškova i budžeta odvojimo više novca za festival, koji će ove godine imati budžet od 26 miliona dinara. Smatramo da je Beogradski džez festival postao brend Beograda i da treba da bude svake godine sve bolji, sa što više učesnika i sve masovniji. Orijentacija Grada Beograda je ka turizmu koji je rastuća privredna grana, ali da bismo privukli turiste moramo da im ponudimo i događaje. Zato se trudimo da ulažemo još više u kulturne, kongresne i sportske događaje. Deo kulturne ponude Beograda je i Beogradski džez festival, i trudićemo se da u narednim godinama uložimo još više novca kako u ovaj, tako i u druge festivale. Kultura i ekologija su jedina dva resora u Skupštini grada kojima nije smanjen budžet. On nije dovoljan, ali se mi trudimo da animiramo što veći broj sponzora i da gradske manifestacije dobiju i dodatna sredstva – rekao je Vesić.

Više dana – više koncerata

Direktor Beogradskog džez festivala i v.d. direktora Doma omladine, Marko Stojanović, istakao je da festival iz godine u godinu raste, te da će ovoga puta trajati dva dana duže i imati više koncerata.

– U pripremi festivala posvetili smo se našoj publici, posebno publici koja počinje da sluša muziku – mladima u osnovnim i srednjim školama. Za nekoliko dana počinjemo sa „Časom džeza“, koji su osmislili ljudi iz Odbora festivala, u okviru kojeg ćemo biti gosti na jednom času muzičke kulture i na multimedijalan i prijemčiv način mladima predstaviti džez i Beogradski džez festival. Takođe, za studente, ali i sve zainteresovane građane, pokrenuli smo ciklus tribina „Istorija džeza“, koji vodi Mićun Ristić, muzički teoretičar. Prva tribina je već održana i na naše veliko zadovoljstvo interesovanje publike je ogromno.

Stojanović je naglasio da je po oceni inostranih novinara i kritičara, koji su redovni posetioci mnogih međunarodnih džez festivala, publika Beogradskog džez festivala najmlađa u Evropi, a možda i u svetu:

– To je najbolji pokazatelj da su mladi željni kulturnih sadržaja, čemu u prilog govori i činjenica da na programima Doma omladine Beograda ima sve više i više omladine.

Programski menadžer festivala Dragan Ambrozić najavio je novi ciklus besplatnih matine koncerata „Džez za dž“, koji će se održavati subotom od 13.00 u sali Amerikana. Posetioci će imati priliku da čuju odlične domaće džez izvođače, među kojima su: Kvintet Ksenije Kočetove, Kvartet Milana Petrovića, Loud Gretches, Stoiks i drugi.

Dan džeza

Najavljena je i proslava Međunarodnog dana džeza, koji se obeležava 30. aprila.

DOB i Beogradski džez festival organizuju specijalan program: ekskluzivan koncert popularnog domaćeg muzičara Marčela i njegovog novooformljenog džez benda Napeti kvintet, koji će se javnosti po prvi put predstaviti ovim povodom.

Rade Sklopić, najavio je premijerni program, koji je koncipiran kao kombinacija hip-hopa i džeza: džez obrade postojećih Marčelovih numera i neke nove kompozicije.

Članovi benda Napeti Kvintet su: Aleksandar Jovanović Šljuka, Marko Fabri, Aleksandar Cvetković, Filip Krumes i Miloš Nikolić. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.