Naslovna » Turizam » Približimo institucije građanima – svake prve subote u mesecu
Približimo institucije građanima - Dom Narodne skupštine Republike Srbije

Približimo institucije građanima – svake prve subote u mesecu

Program „Približimo institucije građanima“ realizuje se svake prve subote u mesecu od 9.30.

(Proverili smo – važi za sezonu proleće/leto 2017!)

U pitanju je besplatno razgledanje gradskih zdanja koja koriste državne institucije. Građani mogu da obiđu Dom Narodne skupštine Republike Srbije, zdanja Starog i Novog dvora.

U okviru obilaska Starog dvora, mogu da se vide hol, Crveni i Žuti salon, Svečana sala, izložbena postavka Muzeja grada Beograda – salon 19. veka, mogu da se vide izložena umetnička dela, pokloni koje je Beograd dobijao. Od turističkog vodiča Turističke organizacije Beograda čuće se zanimljive priče o značajnoj kulturnoj baštini, istoriji grada, dinastijama Obrenovića i Karađorđevića, nekadašnjim dvorskim balovima, ali i dočeku najtrofejnijih sportista.Za dž

U cilju razvoja turističke ponude koja će biti dostupna svima, planira se posebna promotivna tura razgledanja, pristupačna svim kategorijama invaliditeta: osobama koje imaju teškoće u kretanju, osobama sa oštećenim sluhom sa gestovnim tumačem, a u planu je i priprema materijala o Starom dvoru na Brajevom pismu za slepe i slabovide.

Zgrada Starog dvora je izgrađena 1881–1884. godine po projektu Aleksandra Bugarskog, kao privatna i službena rezidencija kralja Milana Obrenovića. U periodu od 1903. do 1914. bio je rezidencija dinastije Karađorđevića. Posle Drugog svetskog rata u zgradi Starog dvora nalazio se Prezidijum Narodne skupštine, Vlada FNRJ i SIV. Od 1961. u zgradi je Skupština grada, a 1983. godine proglašena je za spomenik kulture.

Za program „Približimo institucije građanima“ posetioci se prijavljuju u Turističko-informativnom centru TOB-a u Knez Mihailovoj 5 i pozivom na 011/2635-622. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.