Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Komarci su spremni, a mi?
Komarci

Komarci su spremni, a mi?

Svake godine u isto vreme, krajem proleća i početkom leta, komarci postaju jedna od glavnih tema.

Iako je sve već više puta napisano i poznato, kada dođe polovina godine u kojoj nam dosađuju, dobro je podsetiti se na sigurne, praktične i jednostavne savete za predstojeću sezonu.

Šta komarci vole, a šta ne

Uskratimo im najpre ono što ih privlači. Komarci vole tamne boje, mračna i vlažna mesta.

Bela komotna odeća, koja pokriva veliku površinu kože i sprečava znojenje, primerena je letnjim vrućinama i najbolji je izbor.

Stajaće vode, bilo da su to jezera, bare koje ostaju posle kiše u nekom uglu terase ili dečje igračke zaboravljene u dvorištu, mesta su na kojima se legu komarci.

Potrebno je, dakle, redovno održavanje i čišćenje okruženja, košenje trave, isušivanje svih mesta na kojima može da se zadrži voda.

Komarce više privlače obične sijalice od led rasvete, koju bi trebalo koristiti za dvorišta.

Vole cvetne i voćne mirise pa parfeme sa ovim notama treba izbegavati. Komarcima smetaju lavanda, eukaliptus, limun-trava (citronela)…

Mreže za prozore i vrata terasa su jeftin i pouzdan izbor za bezbrižne letnje večeri.

Komarci su najaktivniji u zoru, sumrak i u ranim večernjim satima, pa bi boravak na otvorenom u zonama u kojima ih ima u to vreme trebalo izbegavati.

Komarci

Istina o dietiltoluamidu

Ukoliko se kupuju sredstva protiv komaraca u spreju ili stiku, izbor bi najpre trebalo da budu ona na bazi prirodnih sastojaka (obično su u osnovi eterična ulja).

Postoje različita mišljenja o štetnosti sredstava protiv komaraca koja u svom sastavu imaju hemijsku supstancu N,N-Diethyl-meta-toluamide (DEET, diethyltoluamide), pa je njihovo korišćenje stvar lične odluke.

Neurotoksičnost dietiltoluamida je dokazana, ali, kako se u istraživanjima navodi „prilikom produžene upotrebe i u kombinaciji sa drugim supstancama i lekovima“, što dodatno zbunjuje i uznemirava javnost.

Neke zemlje, kao Kanada na primer, zabranile su sredstva sa više od 30% dietiltoluamida, uz preporuku da za decu od dve do dvanaest godina koncentracija u proizvodu bude do 10%, uz ograničenu dnevnu primenu. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.