Naslovna » Izlasci » Mini BG vesti: Koncerti, izložbe, zeleni Beograd…
Koncerti u Beogradu: Indila u Areni

Mini BG vesti: Koncerti, izložbe, zeleni Beograd…

»»» Nova stranica na portalu Dan u Beogradu – „Koncerti u Beogradu“!

Mesečni pregled muzičkih događaja od sada je na jednom mestu. Koncerti klasične i zabavne muzike, ali i žurke i klupske svirke u toku meseca, pa i do kraja godine u najznačajnijim beogradskim institucijama, klubovima i drugim prostorima. Vremenom, dopunjavaćemo repertoare.

»»» U okviru Beogradskog prolećnog festivala, u petak, 8. maja od 17.00 do 19.00, u Tašmajdanskom parku će biti organizovan muzički događaj „Klasika na Tašu“. Program se održava kod fontane i spomenika Paviću i Alijevu. Nastupiće kvartet Sensartika, kvartet Rocher i mladi muzičari. Ulaz je slobodan.

»»» Od 9. maja (18.00) u Manakovoj kući, Gavrila Principa 5, biće otvorena izložba „Telesnuće“ Ivana Stanića.

»»» Opština Palilula obeležava svoju slavu, Markovdan. Danas od 10.00 do 14.00 na keju Ade Huje biće održan Atletski kros. Svečana liturgija koju će služiti patrijarh Irinej sa sveštenstvom je 8. maja od 9.00 u Crkvi svetog apostola Marka, a proslava će biti nastavljena u prostorijama opštine od 13.00.

»»» Soft Skills Academy, seminar ličnih i profesionalnih veština u organizaciji Udruženja studenata elektrotehnike Evrope – Lokalni Komitet Beograd, biće organizovan od 19. do 23. maja 2015. godine, u konferencijskim salama Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

»»» Od 7. maja (19.00) biće otvorena izložba „Uglovi nestajanja“ Gaëlle Leenhardt u U10 umetničkom prostoru (Kosovke devojke 3). Galerija je otvorena od utorka do subote, 13.00 – 21.00.

»»» Prijatelji dece Beograda i DKCB organizuju „Reviju pobednika“, svečani koncert pobednika gradskog takmičenja Dečjih muzičkih svečanosti Beograda. Koncert će biti održan u petak, 8. maja od 10.00, u Takovskoj 8.

»»» Prvenstvo grada u atletici biće održano u petak, 8. maja, na stadionu FK Crvena zvezda (Ljutice Bogdana 1a). Učestvovaće u muškoj i ženskoj konkurenciji učenici osnovnih škola (od V do VIII razreda) i srednjih škola. Očekuje se učešće oko 600 takmičara.

»»» U novobeogradskoj Blok galeriji (Jurija Gagarina 221) od 8. (19.00) do 20. maja biće otvorena izložba „Crteži – kljunovi i kandže“ autora Dragoljuba Varajića. Ovaj umetnik će se beogradskoj publici predstaviti radovima nastalim u protekle dve godine.

Izložba "Crteži – kljunovi i kandže" - Dragoljub Varajić
Izložba „Crteži – kljunovi i kandže“ – Dragoljub Varajić

»»» Transfuziomobil za dobrovoljne davaoce krvi danas (7. maj) od 11.00 do 16.00a ponovo će biti na platou ispred Opštine Zvezdara u Bulevaru kralja Aleksandra 77. Pozvani su građani da uzmu učešće u akciji davanja krvi i na taj način pokažu humanost i ujedno provere svoje zdravlje.

»»» Krajem sledeće nedelje trebalo bi da u promet bude pušten deo od Save Maškovića do Ulice Ljuba Vučkovića, a oko 25. maja biće pušten u rad deo od Ljuba Vučkovića do Ulice Bose Milićević. Do kraja radova u Vojvode Stepe neće biti zatvarane ove deonice a svi radovi u ovoj ulici biti završeni do 11. jula. Od 11. maja počinje sledeća faza radova na Autokomandi i tada će raditi po jedna kolovozna traka iz pravca centra grada prema Trošarini, kao i jedna traka iz suprotnog smera.

»»» Ekipe Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju će u petak, 8. maja od 18.00 do 22.00, suzbijati odrasle forme komaraca na teritoriji Novog Beograda. Tretman će obuhvatiti zelene površine od Bloka 45 do Bloka 70a.

Za zeleniji Beograd

Počelo je prijavljivanje za akciju „Za zeleniji Beograd“ a trajaće do 5. juna, kada se obeležava Dan zaštite životne sredine.

Svi zainteresovani koji žele da učestvuju u akciji mogu da se prijave u svojoj opštini. Akciju „Za zeleniji Beograd“ već trinaest godina organizuje JKP „Zelenilo – Beograd“ i ona je postala tradicionalna.

Izbor najlepših zelenih prostora vrši se u pet kategorija: Najlepša zelena površina oko stambene zgrade, Najlepši balkon, Najlepša zelena površina ispred poslovnih objekata, Najlepše školsko dvorište i Najleše zelenilo oko predškolske ustanove.

Na početku akcije, takmičenje se sprovodi na nivou opština (Voždovac, Vračar, Zvezdara, Zemun, Novi Beograd, Palilula, Rakovica, Savski venac, Stari grad i Čukarica), koje biraju po troje najboljih u svih pet kategorija.

Osvajači prvih mesta, sa svih deset gradskih opština, učestvovaće na gradskom takmičenju. Na završnoj svečanosti, koja se tradiconalno održava u JKP „Zelenilo – Beograd“ na Malom Kalemegdanu, biće proglašeni „najbolji od najboljih“. Završna svečanost je krajem juna. (danubeogradu.rs)