Naslovna » Izlasci » Film » „Pako de Lusija: Putovanje“ od 14. maja u bioskopima
Pako de Lusija: Putovanje

„Pako de Lusija: Putovanje“ od 14. maja u bioskopima

Sa BELDOCS-a u bioskope dolazi „Pako de Lusija: Putovanje“, živa hronika karijere sjajnog andalužanskog gitariste, koji je iznenada umro u februaru 2014, u 66. godini. Osvojio je svet pomerajući granice tradicionalnog flamenka.

Ovaj film pokriva 60 godina muzičkog istraživanja i ličnog razvoja – od vremena kada je mladi Pako de Lusija, koji je bio bez prebijene pare, po prvi put uzeo gitaru u ruke u svom rodnom gradu Algesiras pa sve do stvaranja njegovog poslednjeg albuma „Canción Andaluza“ (Andaluzijska pesma).

Oslonac filma čini nekoliko intervjua sa Pakom zabeleženih od 2010. do 2014, u kojima on priča o svom putovanju doživotnog muzičkog otkrića i njegove duboke povezanosti sa flamenkom.

Ponekad se vidi njegovo izražajno lice, a ponekad se čuje njegov glas preko riznice arhivskih snimaka mnogih ranih nastupa, ali i od legendarnih predstavnika flamenka kao što su José Greco, Sabicas, Niño Ricardo and Bambino Camarón. Tu su, takođe, ulične scene iz gradova koje je posećivao i starih fotogradija vraćenih u život korišćenjem specijalnpg efekta dubine.

Savremeni muzičari hvale njegov perfekcionizam i kreativnost, a jedan primećuje: „On ide sa staze poput mitraljeza ka delikatnom uzbuđenju ne gubeći ritam: to je ono što ja zovem kontrolisanje emocija“. (danubeogradu.rs)

Originalni naslov: Paco De Lucia: A Journey. Žanr: dokumentarni. Država i godina proizvodnje: Španija, 2014. Trajanje filma: 92 minuta.
Režija: Francisco Sanchez Varela. Producent: Casilda Varela Ampuero. Montaža: Jose M.G. Moyario, Dario Garcia. Festivali: San Sebastian 2014 Zabaltegi, Miami IFF 2015 REEL Music scene.

 

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.