Naslovna » Izlasci » Film » „Telo“ od danas u bioskopima
Poljski film "Telo"

„Telo“ od danas u bioskopima

Poljski film „Telo“ od danas se prikazuje u beogradskim bioskopima.

Poljski film se vratio na scenu svetske kinematografije sa najnovijim ostvarenjem priznate rediteljke Malgožati Šumovske. Ovo je crnohumorna drama „Telo“ u kojoj se prepliću tri radikalno drugačija pristupa telu i duši.

Autorka se na duhovit način bavi pitanjima – šta znači biti živ, kako se ljudi nose sa gubitkom i šta dolazi posle? Drama je nabijena crnim i nešto vedrijim humorom, ali ne pretenduje da ima odgovore na pomenuta pitanja.

U centru filma je islednik Januš – čovek koga nije lako šokirati. Bavi se preciznim istraživanjima i analizira scene zločina do najsitnijih detalja.

Uprkos teškim situacijama sa kojima se susreće, on radi vredno. Ipak, oseća se bespomoćno kada mora da se suoči sa svojom anoreksičnom ćerkom Olgom, koja i dalje pati za mrtvom majkom. U strahu da će se povrediti, odvodi je u kliniku gde se za nju brine psihoterapeutkinja Ana.

Nekoliko godina ranije, Ana je izgubila bebu i sada se izolovala u svom zabarikadiranom stanu gde doziva duhove koji komuniciraju sa živima.

Na ovogodišnjem Berlinskom festivalu Šumovska je nagrađena Srebrnim medvedom za režiju filma „Telo“. (danubeogradu.rs)

Originalni naziv: Cialo. Država i godina proizvodnje: Poljska, 2015. Trajanje filma: 90 minuta. Režija: Malgoržata Šumovska. Scenario: Mihal Englert, Malgoržata Šumovsk. Uloge: Januš Gajoš, Maja Ostaševska, Justina Suvala.