Naslovna » Izlasci » Film » U bioskopima: „Hauha – raj na Zemlji“
Hauha - raj na Zemlji

U bioskopima: „Hauha – raj na Zemlji“

Drama „Hauha – raj na Zemlji“ prikazuje se u beogradskim bioskopima.

Danski general Dinesen, poslat na zadatak u bespuća Patagonije iz koje Španci proteruju starosedeoce, krenuće na putovanje u ta ista bespuća ne samo po zadatku nego i da bi pronašao četrnaestogodišnju kćerku Ingeborg, koja je pobegla sa vojnikom.

Legenda kaže da je Hauha zemlja izobilja i sreće i mnogi su bezupešno pokušavali da je pronađu. Ali, za sada je izvesno, da se sa tog puta niko nije vratio.

U ovom filmu Lisandra Alonsa mit i stvarnost se survavaju jedno u drugo, ostavljajući gledaoca da se pita da li je jedan san završen pre nego što je drugi započeo.

Oni koji su otvoreni za različite mogućnosti filmskog jezika diviće se Alonsovoj sposobnosti da drži pažnju gledaoca, nudeći predele, pokret, zvuk, kao i različite teme – o roditeljima i deci, kolonijalizmu i njegovim posledicama – na diskretan, više nego eksplicitan, način.

Interesantno je da je muziku za film „Hauha – raj na Zemlji“ pisao tumač glavne uloge, Vigo Mortensen. Posle saundtreka „Aragornovo krunisanje“ u „Gospodaru prstenova – povratak kralja“, Mortensen je prvi put autor kompletne filmske muzike. Takođe, kuriozitet je da je direktor fotografije bio Timo Salminem, čovek čiji je opus apsolutno u znaku filmova braće Kaurismaki. (danubeogradu.rs)

Originalni naziv: Jauja. Države i godina proizvodnje: Arg/Dan/Fra/Mek/SAD/Nem/Bra/Hol; 2014. Trajanje: 109 minuta. Žanr: drama, vestern. Režija: Lisandro Alonso. Scenario: Lisandro Alonso, Fabijan Kasas. Muzika: Vigo Mortensen. Uloge: Vigo Mortensen, Gita Nerbi, Vilbjerk Maling Ager. Nagrade: Kan – FIPRESCI, Gan – specijalno priznanje za režiju, Uelva – nagrada za najbolju kameru.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.