Naslovna » Izlasci » Izložbe » Galerije KCB: Tri izložbe od 4. do 27. juna
Izložbe: Nemanja Nikolić - Umesto završetka
Nemanja Nikolić - Umesto završetka

Galerije KCB: Tri izložbe od 4. do 27. juna

U četvrtak, 4. juna od 19.00, u galerijama Kulturnog centra Beograda biće otvorene tri izložbe.

Do 27. juna zainteresovani će moći da pogledaju nove postavke svakog dana osim nedeljom od 12.00 do 20.00.

Nemanja Nikolić – Umesto završetka

U Likovnoj galeriji predstaviće se Nemanja Nikolić, postavkom koja je bazirana na preseku dosadašnjih autorovih interesovanja za medij crteža, animacije i filma.

Fascinacija sedmom umetnošću usmeriće Nemanjina prvobitna istraživanja forme i izražajnih potencijala crteža u složenija vizuelna promišljanja i uvezivanja likovnog i filmskog jezika. U animaciji, Nemanja se najčešće poziva na filmski opus Alfreda Hičkoka pronalazeći u poetici pomenutog reditelja neke idejne postavke i pravce daljih tematskih i formalno – stilskih razrada u umetničkom delovanju.

Sadržaji psihološke napetosti i neizvesnosti, kao jedina narativna struktura novonastalih prizora, snažno su akcentovani Nemanjinim karaktersitičnim crtačkim izrazom koji će u aktuelnom izloženom radu Panic Book u sintezi sa tekstualnim zapisom dodatno pojačati njihov likovni efekat i dramaturški okvir.

Seriju od više stotina crteža umetnik izvodi na stranicama knjiga i časopisa iz oblasti društvene i političke misli u socijalističkoj Jugoslaviji koje postaju svojevrsni mizanscen odigravanja Hičkokovih kultnih scena bekstva, masovne panike i straha.

Izložbe: Luka Klikovac - Ogledalo
Luka Klikovac – Ogledalo

Luka Klikovac – Ogledalo

U galeriji Artget, publika će moći da pogleda fotografije Luke Klikovca, iz selekcije Jelene Matić, umetničke direktorke galerije Artget u 2015. godini.

Ovo je nastavak njegovog prethodnog projekta „Memento“. U seriji „Ogledalo“, on se fokusira na neostvarene želje, fantazije i nametnute ideale. Ukratko, na ono ka čemu tokom života svi manje-više stremimo, a što s njegovim prestankom postaje potpuno nebitno.

Izložba obuhvata 10 fotografija iz ciklusa „Memento“. Nasuprot njih, da bi se stvorio utisak ogledalne slike, nalazi se isto toliko fotografija iz nove serije. Projekat Luke Klikovca okrenut je kritici društva, idealima, fikciji, ali isto tako se može povezati sa samom prirodom fotografije.

Najveći apsurd opsesija vezanih za mladost, vreme, život i smrt jeste da isto ovo društvo, bilo na ličnom ili društveno-kulturološkom planu, ne može da zamisli život bez fotografije. A upravo je ona ta koja nas od prvog dana njenog, a i našeg postojanja konstatno podseća na prolaznost i kraj.

Izložbe: Marko Tirnanić - Ljubav je samo za sirotinju
Marko Tirnanić – Ljubav je samo za sirotinju

Marko Tirnanić – Ljubav je samo za sirotinju

U galeriji Podroom može da se vidi kako umetnik koristi Ljubav kao temelj za razradu umetničkog koncepta izložbe, analizirajući je kroz polje društvene i lične kontrole.

Naime, istraživanje uloge pojedinca u demokratskom društvu i istraživanje njegove moći odlučivanja tema je kojom se Marko Tirnanić najčešće bavi u svom radu.

Izložba predstavlja strukturalnu i idejnu razradu prethodnih koncepata, koje sve povezuje borba za razvijanje individualne misli pojedinca. Publika je glavni činilac i nosilac koncepta, ona svojim odlukama daje odgovore na zadate okolnosti, koje umetnik postavlja.

„Ljubav je za sirotinju“ predstavlja umetničku instalaciju u prostoru, koja publiku selektuje, dovodeći svakog ponaosob u situaciju da se opredeli za okvire u koje ga sistem smešta i istovremeno pružajući mu mogućnost da se odupre istom. Izložba obuhvata pored prostorne instalacije, video radove, zvučne zapise i slike. (danubeogradu.rs)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.