Naslovna » Izlasci » Festivali » Japanizam, Dom omladine od 2. do 5. jula
Japanizam - Yokai
Japanizam - Yokai

Japanizam, Dom omladine od 2. do 5. jula

Konvencija Japanizam biće održana od 2. do 5. jula. Beograd i Dom omladine će tada, po osmi put, postati centar dešavanja vezanih za pop-kulturu, alternativnu omladinu i Japan.

Tema ovogodišnje konvencije glasi „Yokai“ – što je japanski naziv za duhove i fantome, odnosno ale, bauke i ostala mistična stvorenja iz folklora, koja nastanjuju horor priče od pradavnih predanja, pa sve do savremene produkcije.

Yokai svet je elegantan na tradicionalno japanski način – uz trešnjine cvetove, raznobojne kimonoe, i pogled na planinu Fuđi u daljini, ale i bauke koji vrebaju iz senki. Ako naginjete prefinjenom hororu koji počiva na psihologiji i elementima iz narodnih priča, yokai su tu da vas na takvo mesto odvedu.

Program Japanizma

Glavni program se odvija u bioskopskoj sali: pored predavanja povodom ovogodišnje teme konvencije Japanizam, posetioce očekuje i tribina o zapadnoj franšizi koja se i te kako dotiče ala i bauka – čuvenom serijalu „The Witcher“.

Japanizam će se osvrnuti i na modu – počev od revije mladih dizajnera inspirisanih Japanom, kojom se tradicionalno otvara konvencija, pa do ekskluzivne radionice o veštini nošenja kimonoa, koju će održati gošća iz Bugarske, Dora Somova.

U goste dolaze i poznati kosplejeri: Elffi iz Finske čuven je kao jedan od najuspešnijih muškaraca u ovom hobiju, i upravo će govoriti o kospleju iz muške perspektive. Calssara stiže iz Nemačke, važi za jednu od najvećih evropskih zvezda u kosplej branši, a interesuje se za temu odnosa hobija i društva, pre svega za predrasude s kojima se kosplejeri suočavaju od interneta do sopstvenih roditelja. Konačno, Okkido predstavlja Mađarsku, a posebno se ističe po svojoj zavidnoj veštini izrade kosplej oklopa, te će sa publikom diskutovati o zanatskoj strani hobija. Imaćemo takođe i „domaće“ kosplej goste – tim OriSor, koji se nedavno vratio iz Kine gde su gostovali na jednoj konvenciji, tako da će s posetiocima podeliti utiske o tome kako se ovakvi događaji odvijaju u dalekoj Aziji.

U bioskopskoj sali, videćemo nekoliko premijera domaćih autora: jedno je peti deo legendarnog serijala anime parodija „AMV8“, s briljantnim podnaslovom „Umro je drug Titan“, a drugo čuveni film „Escaflowne“ sinhronizovan na srpski jezik.

U večernjim satima publika će uživati u anime naslovima, od kultnih klasika do najnovijih, nagrađivanih ostvarenja – svakoga dana Japanizma biće makar jedna filmska projekcija.

U nedelju, 5. jula, bioskopska sala će poslužiti kao pozornica za najiščekivaniji događaj Japanizma – kosplej takmičenje. Ulog je veliki – pobednik će braniti boje Srbije na međunarodnom prvenstvu Cosplay World Masters koje će se održati u oktobru u Portu, Portugal.

Japanizam - The Witcher
Japanizam – The Witcher

Program u Amerikani rezervisan je za radionice, igre, i sadržaj interaktivne prirode. Biće tu „fizičkih“ radionica kao što su borilačka veština ninđucu, koreografija scenske borbe ili predstavljanje igre Zenkai koja spaja kosplej i LARP. Takođe će biti mesta i za „tradicionalni“ program Japanizma, kao što su origami radionica ili crtačka igra „Pictionary“ koja će ovoga puta biti u znaku pogađanja anime naslova.

U Amerikani će se prikazati i novi projekat prošlogodišnjeg laureata Festivala kratkometražnog japanskog filma, „Rose in Many Colors“, a poslužiće i kao mesto susreta sa studentima koji su dobili stipendije Vlade Japana da provedu godinu dana u ovoj zemlji, a sad su spremni da prepričaju svoja iskustva.

U subotu će Amerikana bi stecište ljubitelja video igara.

U nedelju, dok se u bioskopskoj sali bude odvijao kosplej, u Amerikani će gostovati mini-konvencija Kosmodrom posvećena naučnoj fantastici.

Pored sveg aovoga, očekuje vas još mnogo razloga da posetite Japanizam a to su: Artist Alley, veliki prodajni sajam sa gostima iz inostranstva, gde možete da pazarite kako umetničke rukotvorine u alternativnom stilu, tako i stripove, knjige i drugu robu u vezi sa japanskom pop-kulturom, zatim nagradna izložba likovnih radova, Game Space gde možete da se oprobate u najrazličitijim video i društvenim igrama, kao i Taverna, novina od ove godine, koja Klub Doma omladine pretvara u mesto za degustaciju delikatesa od sušija do piva za one malo starije, te druženje i opuštanje u pauzama između programa.

Ulaznice

Japanizam spada u najposećenije događaje ove vrste u regionu, sa brojnim posetiocima iz susednih zemalja koji samo za ovu priliku dolaze u Beograd, a ostaje da se vidi da li će 2015. oboriti rekord po broju prodatih karata.

Cena kompleta ulaznica za ceo festival: 1.200 RSD. Cena dnevne ulaznice: 350 RSD. (danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.