Naslovna » BG svaštara » Nauka » Konferencija Voxxed Days Belgrade, 1. i 2. oktobra
Konferencija Voxxed Days Belgrade

Konferencija Voxxed Days Belgrade, 1. i 2. oktobra

Prva Devoxx konferencija na Balkanu, Voxxed Days Belgrade, biće održana 1. i 2. oktobra u Muzeju Jugoslovenske kinoteke i postaviće Srbiju na mapu najvećih evropskih dešavanja u oblasti tehnologije.

Konferencija će okupiti sve one koji posluju u okviru IT industrije, programere i preduzetnike, startup entuzijaste i jednostavno, sve one koji su zaljubljeni u tehnologiju.

Program konferencije obuhvata tri paralelne trake predavanja, radionice, studije slučaja i nezaobilazni “networking”. Predavanja će držati internacionalni i lokalni stručnjaci iz oblasti tehnologije koji će sa posetiocima podeliti svoje iskustvo i znanje „sa terena“.

Teme o kojima će se govoriti na konferenciji obuhvataju: Server Side Java, JEE, arhitektura softvera, microservisi, relacione baze, graph-baze, Cloud rešenja, Big Data, NoSQL, Web & HTML, JavaScript Mobile, JVM, IoT, skaliranje softvera, prikaz frameworka, metodologije izrade softvera, razvoj igara, startup, kao i mnoge druge.

Primaran fokus je bio na predavačima i programu konferencije. Zbog velikog broja različitih predavača i tema, teško je izdvojiti nekoliko, s obzirom na to da je većina njih poznata i aktuelna.

Predavači

Ludovic Champenois i Mandy Waite dolaze iz kompanije Google, a pričaće o Google Cloud platformi, rešenju za čuvanje podataka, postavljanje i monitorning servisa. U planu je i Google Office Hours, otvoreni panel tokom koga će posetioci konferencije moći da postave pitanja vezana za funksionisanje cloud platforme.

Iulian Dragos dolazi iz firme Typesafe, predvodi Spark tim, i od samog početka je uključen u razvoj Skala programskog jezika i tehnologija. Spark projekat, koji će predstaviti na konferenciji, bavi se Big Data-om, i u samoj je žiži interesovanja tehnološke zajednice.

Juergen Hoeller je poznato ime – suosnivač možda najpoznatijeg frejmworka Springa, koga ne treba posebno predstavljati. Priča o razvoju aplikacija u delovima uz pomoć Springa – komponentama, što je tema koja je uvek popularna, nezavisno od tehnologije.

Simone Bordet je poznati stručnjak koji se bavi različitim hard-core tehnologijama. Najpoznatiji je po svom radu na HTTP2, Jetty i Comet-u, ali i tehnologijama uključenim u Virtuelnu Mašinu.

Bogdan Kecman – domaća zajednica ga sigurno već zna, MySql stručnjak čija sfera interesovanja prevazilazi samo softverske tehnologije.

Od ostalih tu su: Patrick Baumgartner koji predstavlja graf baze; Lukas Eder koji donosi svoj poznati JOOQ framework; Stéphane Landelle koji priča o stress testiranju, skali i Gatligu. Naravno, na konferenciji kao ovoj su uvek prisutni ‘advokati’ tehnologija iz poznatih firmi, pa će tu biti i Bruno Borges i David Delabassee iz Oraclea, Markus Eisele is RedHata itd.

Iako je spisak tema i predavača već ustanovljen, posetioce očekuje još iznenađenja do oktobra.

Voxxed Days Belgrade konferenciju organizuje HeapSpace, tehnološka zajednica koja ima za cilj isticanje značaja tehnologije u Srbiji i regionu. HeapSpace je nastao iz dugogodišnje aktivnosti organizacije JavaSvet, i bavi se aktuelnim pitanjima u tehnologiji. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Dan u Beogradu

Dan u Beogradu osnovan je 2011. godine i jedan je od najčitanijih lokalnih portala u Srbiji. Osnivač i glavni urednik je Nenad Mandić - Ah Neša.