Naslovna » BG servis » Cvetni trg u novom ruhu do novembra
Cvetni trg

Cvetni trg u novom ruhu do novembra

Jedan od najstarijih trgova u Beogradu, Cvetni trg biće renoviran do novembra, a naredne godine tu će biti postavljena Glumačka staza sa statuama poznatih reditelja, pisaca i glumaca.

Gradska vlada najavila je da će plato ispred pijace Cvetni trg biti potpuno srušen i spušten u nivou Ulice kralja Milana, a gornji deo će biti malo izdignut i do njega će se dolaziti stepenicama; biće renovirani javni toaleti i prodavnica cveća i sve će funkcionisati kao jedna funkcionalna celina.

Kada bude završen čitav Cvetni trg, biće uređena i Glumačka staza u saradnji sa Udruženjem dramskih umetnika Srbije. U narednoj godini tu će biti postavljeno desetak statua poznatih reditelja, pisaca, glumaca sa scenama iz njihovih pozorišnih predstava ili svakodnevnog života. U donjem delu, na mestu gde se ranije nalazila kafana „Polet“ a sada je bilbord koji će biti uklonjen, biće podignut spomenik Borislavu Pekiću.

Bašte koje se nalaze u gornjem delu, tu će i ostati, samo od 1. januara neće moći da budu zavtvorenog tipa. Tako će Cvetni trg dobiti potpuno nov sadržaj i postaće jedno od najlepših mesta u Beogradu, u čijoj se blizini nalazi i Jugoslovensko dramsko pozorište.

Uređenje Cvetnog trga trajaće nekoliko meseci a radovi bi trebalo da budu završeni krajem oktobra. Statue glumaca, spomenik Borislavu Pekiću biće postavljeni tokom sledeće godine.

Rekonstrukcija Slavije

Grad Beograd namerava da rekonstruiše i Trg Slavija pa će sredinom avgusta biti raspisan tender za izvođača radova.

Najavljeno je da Trg Slavija neće imati podzemne prolaze, a pešački prelazi biće udaljeni. Spomenik Dimitriju Tucoviću biće izmešten na prostor imeđu Ulice kralja Milutina i Trga Slavija, gde će se napraviti novi trg.

Na mestu gde se do sada nalazio spomenik Dimitriju Tucoviću biće postavljena fontana. U okviru Trga Slavija biće urađene tri trake za automobile i jedna za vozila javnog gradskog prevoza. Takav trg će biti mesto gde će brže prolaziti automobili, prohodnost pešaka biće veća.

U isto vreme biće rekonstruisan i Bulevar oslobođenja do Autokomande. U okviru toga biće promenjen režim saobraćaja, pa će tako Ulica kneginje Zorke biti prva biciklističko-pešačka ulica u Beogradu. U ovoj ulici će pešaci imati prednost u odnosu na automobile, a ograničenje za automobile će biti 30 kilometara na sat. Grad zajedno sa „Parking servisom“ polako uvodi sve više ulica u Beogradu koje će imati mesta za parkiranje bicikala i motocikala, kao i biciklističke staze. (Beoinfo)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.