Naslovna » BG špijun » Svetske prestonice » Šoping u Beču (sa vodičem)
Šoping u Beču sa vodičem (foto: Verena Brkić)
Šoping u Beču sa vodičem (foto: Verena Brkić)

Šoping u Beču (sa vodičem)

Pored brojnih i raznovrsnih tura za obilazak grada u Beču su se zbog velikog broja turista koji dolaze samo u kupovinu dosetili da u ponudu grada uvrste i tzv. šoping ture sa vodičem.

Male radnje koje stoje u senci velikih šoping molova često se teško nalaze pa šoping ture vode do skrivenih radnji u sporednim ulicama.

U fokusu šoping ture „7tm“ stoji živopisna modna i dizajnerska scena sedme bečke opštine, koja važi za bečku Meku za aktuelne modne trendove, kao i okolnih četvrti. Oni koji robuju modi ovde mogu naći brojne radnje sa velikim izborom odeće, cipela i aksesoara svih modnih pravaca. Ovu šoping turu kroz sedmo modno nebo vode iskusne stilstkinje, a ture traju u proseku dva do tri sata i predviđene su za najviše osam osoba.

Na programu ture „Šoping sa Lusi” su prva i sedma bečka opština. Lusi upućuje na skrivene radnje na šarmantan i zabavan način, a pritom govori o austrijskom dizajnu i zanatskim proizvodima – od nakita do odeće, od ukrasa za kuću do kozmetike. Na programu su i gastronomske radnje koje uključuju i austrijske proizvode poput marmelade, sirćeta i čokolade. Ova tura traje oko tri sata i može se prilagođavati prema interesovanjima učesnika koji dobijaju posebne popuste u posećenim radnjama.

Na turi „Tajni šoping” vodič Keti Cimerman vodi do skrivenih prodavnica u gradu, domaćih modnih ateljea i učesnicima otkriva insajderske predloge.

Na turi „Luksuzni šoping” na programu stoje ekskluzivne radnje u centru austrijske prestonice. Osim toga sa Keti Cimerman je omogućen ulaz u ekskluzivni „šoping-hram” Schustermann & Borenstein u koji inače mogu da uđu samo njegovi članovi. Ova tura traje najmanje tri sata i može se rezervisati u kombinaciji sa prevozom od i do hotela uz uslugu korišćenja limuzine.

Šoping u Beču (foto: PID / Schaub-Walzer)
Šoping u Beču (foto: PID / Schaub-Walzer)

Buvljaci i pijace antikviteta u Beču

Posetiocima austrijske prestonice postalo je omiljeno da pored standardnih suvenira sa sobom kao uspomenu ponesu i neki od antikviteta sa bečkih buvljaka. Šetnjom po buvljacima i pijacama antikviteta u Beču mogu se naći nesvakidašnji, ponekad i supoceni predmeti.

Buvljak kod bečke pijace „Našmarkt“ je već postao institucija. Svake subote od 6.30 do 18.00 oko 400 prodavaca nudi svoju robu.

Pored privatnih lica koji imaju svoj štand ovde se može pazariti i kod iskusnih starih antikvara. Tako je i ponuda široka: pored vrednih antikviteta ovde se može naći i dosta kurioziteta, kiča i mnogo toga zabavnog.

Na pijaci umetnina i antikviteta na trgu „Am Hof“ već 20 godina mogu se naći vredne stvari iz mnogih prohujalih vekova. Ponuda se proteže od uljanih slika, starih ramova za slike, knjiga, zapisa i kovanica do predmeta od porcelana i drvenih i limenih igračaka iz davno prošlih vremena. Ova pijaca je otvorena od marta do novembra svakog petka i subote od 10.00 do 18.00.

Oko 110 izlagača se predstavlja na pijaci antikviteta „Vremeplov“. Ovde se mogu naći antikviteti svih vrsta: knjige i grafike, razglednice, umetnine, politure za stari nameštaj i vinil-ploče, uniforme, stare nalepnice, tepisi, nakit, table sa reklmama i sitni komadi nameštaja. Održava se svake druge i četvrte nedelje u mesecu u galerijama u ulici Ringštrase, a svake prve i treće nedelju u Ekacentu Hicing od 8.00 do 17.00.

Ko je u potrazi za ručno rađenim umetninama, za njega je prava adresa jedna mala pijaca u sedmoj bečkoj opštini. Na pijaci ručno rađenih umetnina na Špitelbergu 15 umetnika prodaje svoj nakit, keramičke proizvode, igračke, dekoracije od drveta, stakla i još mnogo toga.

Žiri bira izlagače i garantuje visok kvalitet ponuđenih radova. Pijaca na Špitelbergu se održava prvog vikenda u mesecu od maja do oktobra u Ulici Špitelberggase i to subotom od 11.00 do 20.00 i nedeljom od 10.00 do 18.00. (ComPress / danubeogradu.rs)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.