Naslovna » Izlasci » Pozorište » 15. sezona Guarneriusa: Premijera predstave „Anastas“
Guarnerius - Anastas

15. sezona Guarneriusa: Premijera predstave „Anastas“

Centar lepih umetnosti Guarnerius će 27. avgusta od 20.00 premijerom predstave „Anastas“ otvoriti svoju 15. sezonu.

Predstava „Anastas“ je duodrama sa tri izvođača u kojoj jedan lik govori, drugi svira, a treći peva. Glavni junak je Anastas Jovanović, prvi srpski fotograf i dvoroupravitelj kneza Mihaila. Svom sagovorniku, muzičaru Korneliju Stankoviću, Anastas iznosi svoju ličnu dramu vezanu za događaje na dvoru Obrenovića.

Centralni motiv predstave je odgonetanje tajne pesme „Što se bore misli moje“ koju je napisao upravo knez Mihailo, a komponovao Kornelije Stanković.

Kako navodi Zorica Simović, autorka teksta i rediteljka predstave, „Anastas“ osvetljava Beograd 19. veka, lične odnose među članovima vladarske porodice, kao i međunarodni status tadašnje Srbije, a sve to je sagledano očima osobe iz senke koja se u ovom komadu obračunava sa sobom, preispituje svoju ulogu i odgovornost u minulim događajima.

Lik Anastasa Jovanovića tumači mladi glumac Ivan Pantović, Kornelija Stankovića – muzičar Branislav Zarin, dok ćemo u ulozi Ljubice Obrenović i Julije Obrenović (koje se oglašavaju samo pevanjem), gledati glumicu Dušicu Novaković.Anastas Jovanović

Projekat je podržan sredstvima Sekretarijata za kulturu grada Beograda, a biće ostvaren u partnerskoj produkciji Udruženja dramskih umetnika Srbije i Centra lepih umetnosti Guarnerius.

Raskošne boje vremena

Komad „Anastas“ obiluje do sada manje poznatim podacima, anegdotama i istorijskim činjenicama, donosi raskošne boje vremena, osvetljava mnoge nivoe privatnog dvorskog života, atmosferu tadašnjeg Beograda, kao i bogatu bečku biografiju Obrenovića.

Anastas Jovanović je bio najbolji Mihailov drug, čovek iz senke koji je mnogo znao, a kroz tekst se iznosi Mihailova lična drama, iz ugla nekoga ko ga je voleo ali nije mogao da ga zaštiti od patnje i prerane smrti.

Ova predstava je i autonoman umetnički čin, ali i čas istorije. Anastas Jovanović je od detinjstva sudbinski vezan za Obrenoviće i ovom prilikom će se osvetliti mnogi zanimljivi detalji o dinastiji i razotkriti silne predrasude.

Gledaoci će imati priliku i da saznaju u kojim okolnostima su nastali Njegoševi stihovi „Ćud je ženska smiješna rabota“ i koja je ličnost, najverovatnije, bila inspiracija za njih. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.