Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Automobilom na letovanje: Saveti za siguran put

Automobilom na letovanje: Saveti za siguran put

Većina Beograđana na letovanje kreće automobilom, a to posebno važi za porodice. Ali, putovanje leti praćeno je brojnim izazovima…

Automobilom na letovanje iz Beograda ide se uglavnom do Grčke, Crne Gore, ređe do Hrvatske, Slovenije i Bugarske. Nažalost, srpski putevi su po kvalitetu na 120. mestu od ispitanih puteva u 140 zemalja. Od rupa na putevima stradaju gume, felne, a još je gore jer tzv. udarne rupe izazivaju na stotine saobraćajnih nezgoda. Podaci pokazuju da se skoro trećina kvarova i tehničkih problema sa vozilom događa na putu od kuće do odredišta za letovanje.

Pre pakovanja kofera, točenja goriva i sređivanja potrebnih dokumenata potrebno je i da automobil pripremite za put ali i da napravite odgovarajući plan puta. Ovo su najvažniji saveti…

Automobilom na letovanje

Servis i priprema

Pre polaska na put obavezno obavite servis (akumulator, svećice, kočnice, motorno ulje…). Proverite metlice brisača, svetla, kočnice, pritisak u gumama, rezervni točak, pribor za popravku i vuču… Spakujte vodu za kola, imajte pri ruci broj telefona za pomoć na putu. Iako je GPS danas standard, bilo bi dobro da imate staru, dobru papirnu mapu Srbije i Evrope. Majstori najčešće ne obrate pažnju na sitnice, npr. na tečnost za brisače, rashladnu tečnost, . Obavezno ponesite sijalice, trougao, prvu pomoć, sigurnosne prsluke, protivpožarni aparat.

Pomoćna oprema

Ono najvažnije neka bude nadohvat ruke, ali da ne smeta pri vožnji. To su hrana, voda i(li) sokovi, vlažne maramice, lekovi, pelene, bar jedan peškir, igračke i muziku za decu i druge stvari koje smatrate da mogu da budu korisne tokom putovanja. Obavezno ponesite i nekoliko kesa (biće korisne za đubre ali i za iznenadno povraćanje i sl.). Važno je da znate vremensku prognozu i da u slučaju iznenadnog zahlađenja imate pri ruci dodatni komad odeće (jaknu, gornji deo trenerke i sl.).

Automobilom na letovanje

Prilagodite se…

Kao vozač morate da budete potpuno koncentrisani, pa je veoma važno i da vaši saputnici budu na oprezu ili bar da ne smetaju. Prilagodite način vožnje uslovima na putu: pazite na rupe, sporije vozite ako su vremenski uslovi lošiji ili ako vozite noću; zaustavljajte se češće ako je gužva ili velika vrućina; ne opterećujte previše vozilo. Ne smeštajte prtljag iznad visine zadnjih sedišta i pazite da predmeti smešteni pozadi ne lete po vozilu pri naglom kočenju. Kad je prtljažni prostor do kraja popunjen nemojte da smeštate prtljag u vozilo među putnike, nego koristite prtljažnik na krovu ili prikolicu.

Ne pijte alkohol dok vozite. Ne telefonirajte tokom vožnje, opasno je a i kazne su rigorozne. Ne putujte po vrućini umorni. Kada krećete obavezno vežite pojas i upalite svetla! Izbegavajte preticanje. Ako pijete neke lekove, proverite u deklaraciji da li lek koji koristite utiče na prosuđivanje tokom vožnje. Razmišljajte o svojoj vožnji, na taj način ćete bezbednije učestvovati u saobraćaju i tako zaštititi svoju i bezbednost svih učesnika u saobraćaju. Pazite na dvotočkaše!

Na sajtu AMSS možete pronaći sve potrebne podatke u vezi sa stanjem na putevima, osiguranjem, putarinama, cenama goriva i pomoći na putevima.

Saobraćajni propisi

Na dužim putovanjima vozači se opuste, pa posle nekoliko sati vožnje prividno su sigurniji i ne poštuju ograničenja brzine. Čak i autoputu policija zaustavlja zbog prekoračenja brzine. Obratite pažnju da su u raznim zemljama ima i nekih nepisanih pravila koja je dobro poznavati. Poštujte sigurnosno rastojanje i pokušajte da predvidite situaciju oko vas.

Automobilom na letovanje

Odmor

Svako na put polazi po nekom svom planu, ali bi bilo dobro da poštujete svoj bioritam i da vozite kada se potpuno budni i aktivni. Krenite pre saobraćajne gužve da biste izbegli zastoje u saobraćaju i vrućine. Ako je moguće, ne krećite na put petkom i subotom. Radni dan je mnogo bolji za putovanje automobilom.

Klima

Po nekim istraživanjima, visoke temperature imaju isti učinak kao nivo alkohola u krvi od 0,5 promila. Pre puta obavezno proverite klimu, a i zavese protiv sunca u automobilu mogu da budu veoma korisne. Ako ulazite u automobil koji je stajao dugo na suncu, najbrže ćete da ga ohladite ako uključite klimu i na minut, dva otvorite sve prozore.

Automobilom na letovanje

Deca i kućni ljubimci

Kad putujete sa decom, što se kaže, otvorite „četvere oči“. Sve vreme budite izuzetno pažljivi. Imajte na umu: pri vožnji brzinom od 100 km/h auto pređe oko 30 metara u sekundi. Ako samo za tri sekunde skrenete pogled sa puta, to može da ima kobne posledice. Po zakonu, ako su deca u kolima, trebalo bi da vozite 10 km/h sporije od dozvoljene brzine.

Što se tiče kućnih ljubimaca ne dozvolite da se slobodno kreću u automobilu. U slučaju iznenadnog manevra ili naglog kočenja životinje mogu da se ozlede, a mogu da ozlede i druge putnike u vozilu. Obezbedite im smeštaj u pletenoj korpi odnosno kavezu ili ih osigurajte specijalnim pojasom.

Skrenite s puta

Da bi vožnja iz Beograda do letnje destinacije bila što zanimljivija isplanirajte malo duži put, makar za sat, dva duži. Posetite neko usputno mesto u kome nikada niste bili, neko jezero, banju, atrakciju… Raspitajte se da li vam je usput neka čuvena kafana pa svratite i probajte nešto novo.

Automobilom na letovanje

Savet zlata vredan

Budite savesni, pažljivi i adekvatno pripremljeni, pa će i letnje putovanje automobilom biti prijatan doživljaj. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.