Naslovna » Turizam » Volim Beograd » Botanička bašta „Jevremovac“
Botanička bašta "Jevremovac"

Botanička bašta „Jevremovac“

Botanička bašta nalazi se u centralnoj gradskoj zoni i predstavlja, osim zbirke vrednosti koje poseduje, zelenu parkovsku površinu od posebnog ekološkog značaja za Beograd.

Za osnivanje Botaničke bašte zaslužan je Josif Pančić, napoznatiji srpski botaničar, lekar sa doktoratom medicinskih nauka stečenim 1843. godine u Pešti, profesor na Visokoj školi u Beogradu, osnivač i prvi predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti.

Po njegovom predlogu Ministarstvo prosvete i crkvenih poslova Kneževine Srbije 1874. godine osniva Baštu i dodeljuje joj plac na obali Dunava. Kako je reka plavila prostor i uništavala biljke, kralj Milan Obrenović 1889. godine poklanja Botaničkoj bašti imanje na sadašnjoj lokaciji koje je nasledio od dede Jevrema, uz uslov da se bašta nazove – Jevremovac.

Botanička bašta "Jevremovac"

I biljke i herbarijum

Posebnu vrednost beogradske Botaničke bašte čini Velika staklena bašta, koja je 1892. godine dopremljena iz Drezdena. Objekat interesantne arhitekture, sa centralnom kupolom i dva krila, osim staklenih površina poseduje dekorativne ukrasne elemente u gvožđu u stilu secesije.

U ovom prostoru smešteno je više od hiljadu tropskih, subtropskih i mediteranskih biljaka, sa retkim primercima sveta tropskih kišnih šuma i vodenih biljaka u postavkama Tropi u Beogradu i Vodena bašta. U jednom krilu su kaktusi, u ambijentu pustinje, peska i kamena.

U Botaničkoj bašti danas se nalazi više od 350 vrsta drveća, žbunja i zeljastih biljaka, ukupno više od 1500 primeraka.

Pored biljaka na otvorenom i u staklenoj bašti, ovde je smešten i Herbarijum – jedna od najznačajnijih zbirki u Jugoistočnoj Evropi, koja čuva više od 180 hiljada vaskularnih biljaka, mahovina i algi. Deo kolekcije je i herbarijum Josifa Pančića iz 1860. godine.

Biblioteka „Jevremovca“ sa više od sedam hiljada knjiga jedna je od najstarijih i najbogatijih botaničkih biblioteka u ovom delu Evrope.

Botanička bašta "Jevremovac"

Japanski vrt

Izuzetno lep prostor u Botaničkoj bašti je i Japanski vrt, celina koja kombinuje kamen, vodu i biljke, u simboličnom rasporedu i harmoniji drevne istočnjačke tradicije.

Kamen je sveti objekat u Japanu. Po narodnom verovanju u kamenu prebivaju duhovi, a ako su postavljeni kao stepenici iznad vode simbol su planine. Grupisanje kamenja je u vezi sa balansiranjem energije u prirodi. U grupama po tri simbolizuju trijadu neba, zemlje i čoveka.

Voda je simbol okeana i značajan je element u Japanskom vrtu. Ona nas podseća na stalne promene u prirodi. Kao odraz prirode, vodeni tokovi i bazeni obogaćuju prostor novom dimenzijom zvuka.

Biljke skrivaju ili ističu detalje kamena i zemlje, i kreiraju konačni ambijent. Biljke se biraju po simbolici koju nose. Bor je simbol dugovečnosti i ljubavi, jer sa starošću dobija na lepoti i raskoši. Trešnjino drvo je simbol večite mladosti i proleća, dok su listopadni javori simbol ciklusa života i smrti, podsećajući posetioca na prolaznost života.

Botanička bašta "Jevremovac"

Info

Radno vreme je svakog dana i vikendom isključujući praznike, od 9.00 do 19.00. Fotografisanje mladenaca u Botaničkoj bašti se zakazuje sedam dana unapred na 3244-498 i 064/8237-919, od 9.00 do 17.00 svakog dana. (danubeogradu.rs)

Botanička bašta "Jevremovac" Botanička bašta "Jevremovac" Botanička bašta "Jevremovac" Botanička bašta "Jevremovac"