Naslovna » BG servis » Inicijativa Istina za Stepu: Radovi nisu završeni?
Vojvode Stepe (4. avgust 2015) - radovi
Vojvode Stepe (4. avgust 2015)

Inicijativa Istina za Stepu: Radovi nisu završeni?

Neformalna Inicijativa za Stepu na Twitter-u objavila je saopštenje o radovima u Ulici vojvode Stepe.

Naglašeno je u saopštenju da radovi nisu završeni i da preduzeće „Ratko Mitrović“ trenutno (4. avgusta 2015; 13.00) navodno duguje na konto penala za nezavršene radove 13.329.848,89 RSD.

U saopštenju se kaže da su ugovorom definisani „radovi na rekonstrukciji tramvajske dvokolosečne pruge, tramvajske kontaktne mreže, kolovoza, trotoara i infrastrukture u Ulici vojvode Stepe, od Autokomande do okretnice na Banjici“. Javni poziv je objavljen 3. jula 2013. u „Službenom glasniku RS“ u broju 57.

Ugovor je potpisan sa pobednicima konkursa JV „Ratko Mitrović niskogradnja“‚ d.o.o., Beograd, Srbija i „SZ ŽGP Ljubljana“ d.d., Ljubljana, Slovenija. Agencija za investicije i stanovanje potpisala 12. juna 2014. ugovor za izvođenje radova, a rok za izvođenje radova je 365 dana koji počinje u julu 2014. godine.

Vojvode Stepe (4. avgust 2015) - radovi
Vojvode Stepe (4. avgust 2015)

Ukupna vrednost radova je 2.258.233.221,13 RSD.

U saopštenju je prenesena vest da su radovi počeli u noći između 11. i 12. jula 2014. godine, ali da je zvanični početak radova 17. jul 2014.

(Radovi će se obavljati u etapama. Prvo će se, od 17. jula do 10. oktobra, raditi potez od ulica Ljube Vučkovića do Save Maškovića, posle čega slede radovi od Ulice Ljube Vučkovića do Nikšićke, u periodu od 27. jula do 19. novembra. Zbog radova gradski prevoz biće prilagođavan situaciji na terenu. Rekonstrukcija će obuhvatiti skoro 4,7 kilometara šina i oko 4,5 kilometara ulice, a u okviru radova biće urađena i rekonstrukcija Autokomande, odnosno samog kružnog toka, kao i okretnica tramvaja na Banjici. Biće napravljeno 275 novih parking mesta, a posle ove rekonstrukcije biće znatno podignut kvalitet života za sve građane tog dela grada, kao i saobraćajna prohodnost za sve one koji budu prolazili ovom deonicom.)

Vojvode Stepe (4. avgust 2015) - radovi
Vojvode Stepe (4. avgust 2015)

Penali

Međutim, nadzorni organ je pomerio krajnji rok za završetak radova na 31. jul 2015. godine. Ukoliko izvođač do tog dana u ponoć ne završi radove, Agencija za investicije će shodno ugovoru od izvođača naplatiti penale, za svaki dan kašnjenja po 3.763.722,04 RSD, rekao je Luka Petrović, direktor Agencije.

Gradonačelnik Beograda je 13. jula 2015. je izjavio da će ovo biti „prvi ugovor u kojem će grad insistirati na plaćanju penala ukoliko bude potrebe“.

„Danas je 4. avgust 2015. Radovi nisu završeni! Tramvaja nema. Kontaktna mreža nije završena. Okretnica na Banjici nije završena. Od Save Maškovića do okretnice na Banjici ništa nije asfaltirano!“, piše na kraju saopštenja Inicijative Istina za Stepu.

Očekuje se odgovor gradske vlasti.

Vojvode Stepe (4. avgust 2015) - radovi
Vojvode Stepe (4. avgust 2015)

Jedan komentar

  1. Zelene površine oko ulice V.Stepe, uopšte, nisu sređivane, izuzev, valjda, samo, 2 lokacije. Ostale su samo očišćene od korova i otpadaka, što nije rađeno, već, godinama. Npr. mala, nekada, zelena površina na ćošku V.Stepe i B.Jankovića izgleda užasno, i posle čišćenja, a mogla bi da bude lepo sređena. Tu, gde se B.Jankovića (jednosm. ka V.Stepe), uliva u V.Stepe, i gde je, inače, semafor, i tramv. stanica, sa leve strane su poređani kontejneri (nema trotoara), a sa desne strane, na uskom trotoaru su, stalno, parkirana kola posetioca obližnje kockarnice, pa građanima predstavlja problem da taj deo ulice B.Jankovića do V.Stepe, prođu bezbedno, jer moraju da idu ulicom. Mailom sam sve objasnila Sekret. za saobraćaj, i tražila da postave znak za zabranu parkiranja, ali, bez rezultata. Kockari su, očigledno, jači. Mnogo se obećavalo, kada se krenulo u rekonstrukciju, a, na kraju je ispalo, samo, da su šine pomerene na sredinu, a prastara komunalna infrastruktura, prevučena asfaltom. To ne može da košta, toliko koliko je odobreno kreditom. Sigurno trećina je ušteđena, da bi se prebacila na neki drugi projekat.