Naslovna » Turizam » Volim Beograd » Sava – susret grada i reke
Sava

Sava – susret grada i reke

Reka Sava, koja se kod Kalemegdana uliva u Dunav, kroz Beograd protiče u dužini od 30 kilometara.

Celim tokom kroz Srbiju je plovna i predstavlja veliki turistički i privredni potencijal.

Za nautičare, ljubitelje ribolova i prirode Sava u Beogradu počinje kod Baričke ade, ostrva na oko 25 kilometara uzvodno od ušća.

Ada Ciganlija, poluostrvo, nekada ostrvo na desnoj obali Save, najpoznatije je i najatraktivnije izletište Beograđana. Na relativno malom prostoru sa specifičnom mikroklimom stvoreni su uslovi za gustu vegetaciju u centru grada i potpuno prirodan ambijent.

Pored toga, ostrvo je uređeno kupalište, rekreativni centar sa velikim brojem sportskih terena, mesto za provod sa bogatom ugostiteljskom ponudom… Na Adi Ciganliji nalazi se jezero Ada Safari, idealno za ribolov.

Na samom špicu Ade Ciganlije je stub Mosta na Adi sa pilonom visokim 207 metara.

Sava

Priroda i društvo

Ada Međica, ostrvo između Ade Ciganlije i Novog Beograda, mesto je za prijatan boravak u prirodi. Duž novobeogradskih blokova na levoj obali reke uređeno je tri kilometra dugo šetalište Savski kej sa biciklističkom stazom.

Sava je u Beogradu poznata i po splavovima, kućicama za odmor i uživanje na reci, od kojih su mnogi pretvoreni u restorane sa posebnom atmosferom i najboljim beogradskim noćnim provodom.

Idući od Ade nizvodno prema ušću, na desnoj obali se nalazi Beogradski sajam i dalje Savski amfiteatar, prostor na kojem se planira izgradnja kompleksne poslovno-stambene zone „Beograd na vodi“. Sledi Međunarodno putničko pristanište Luke Beograd i Kalemegdan. Na Savskom pristaništu, svakog leta, krajem avgusta održava se tradicionalni Beogradski karneval brodova.

Na levoj, novobeogradskoj obali je Park Republike Srpske i Staro sajmište, sajamski prostor između dva rata, a u Drugom svetskom ratu nemački koncentracioni logor.

Na samom ušću Save u Dunav, na levoj obali Save je Ušće – zeleni prostor pogodan za rekreaciju, velike koncerte i skupove na otvorenom. (danubeogradu.rs)

Sava (foto: D. Bosnić)
Sava (foto: D. Bosnić)