Naslovna » Porodica » Deca » Sve je spremno za 1. septembar i u školama i u vrtićima
Sve je spremno za 1. septembar: OŠ "Ivan Goran Kovačić"
Sve je spremno za 1. septembar: OŠ "Ivan Goran Kovačić"

Sve je spremno za 1. septembar i u školama i u vrtićima

Sve je spremno za 1. septembar i u školama i u vrtićima, pojačana su dežurstva saobraćajne policije u blizini škola, a radi se na tome da najveći broj školskih i predškolskih objekata bude pokriven video-nadzorom.

U Beogradu je do sada upisano oko 15.200 prvaka, a u 85 škola su izvedeni radovi na opremanju, nabavka kompjutera i nameštaja.

Najveći radovi tokom leta bili su u Osnovnoj školi „Ivan Goran Kovačić“, koja je u potpunosti renovirana. Sprema se adaptacija škole „Dragojlo Dudić“, a završen je i postupak javne nabavke i uskoro se kreće sa rekonstrukcijom škole u Dražnju, koja je izgorela. Biće rekonstruisana i osnovna škola u Rušnju, a škola „Pavle Savić“ biće nadograđena.

Deca u privatnim vrtićima

Kada je reč o vrtićima, oko 6.000 dece ostalo je neupisano u gradske vrtiće. Ipak, kao što smo ranije objavili, Grad Beograd doneo je odluku da sarađuje sa privatnim predškolskim ustanovama.

Deca koja će biti upisana u privatne vrtiće imaće iste uslove kao u gradskim što se tiče cene. To znači da će roditelj u privatnoj predškolskoj ustanovi, naravno uz dotaciju grada, plaćati 5.540 RSD, a ostatak do 27.000 RSD, koliko je ekonomska cena u gradskim vrtićima, dotiraće Grad Beograd. Ukoliko je cena viša od 27.700 RSD, roditelji će te troškove morati da snose sami.

Oko 3.000 dece nije primljeno u gradske vrtiće, a zahteve za upis u privatne Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu će primati od 1. do 14. septembra i tek onda će se znati tačan broj. U toku cele godine primaće se zahtevi te vrste, a pravo na subvenciju će se priznavati od dana kada je predat zahtev.

Najviše dece čeka na upis u opštinama Zvezdara, Zemun, Novi Beograd, Čukarica, ali je ove godine veliko interesovanje i u Grockoj i Surčinu.

– Grad planira i proširenje svojih kapaciteta, pre svega su u pitanju montažni objekti. U toku je izgradnja vrtića u krugu Elektronske industrije u Zemunu koji će primiti više od 300 dece, a uskoro bi mališane trebalo da primi i vrtić na Zvezdari u Denkovoj bašti. Na Novom Beogradu u naselju „Mileva Marić“ biće proširen kapacitet za oko stotinak dece, kao i u vrtiću „Zvezdani gaj“. Na taj način još 600 dece ćemo moći da zbrinemo – rekla je Snežana Đurić, gradska sekretarka za obrazovanje i dečju zaštitu.

Ona je dodala da je u planu da se sledeće godine završi dogradnja vrtića u Altini, kao i postavljanje montažnog vrtića u Altini 2. (Beoinfo)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.