Naslovna » Turizam » Volim Beograd » Trg Nikole Pašića – najmlađi u starom Beogradu
Trg Nikole Pašića

Trg Nikole Pašića – najmlađi u starom Beogradu

Navika Beograđana da Trg Nikole Pašića nazivaju jednostavno „kod Doma sindikata“ verovatno će ga još dugo pratiti.

Trg Nikole Pašića nalazi se između Terazija, Bulevara kralja Aleksandra i ulice Dečanske. Dugo je nosio ime Trg Marksa i Engelsa. Današnje ime trg je dobio 1997. godine po Nikoli Pašiću, državniku, političaru i u dva mandata gradonačelniku Beograda. Godinu dana kasnije na trgu je postavljen i spomenik Pašiću, rad beogradskog vajara Zorana Ivanovića.

Izgrađen pedesetih godina XX veka, po projektu arhitekte Branka Petričića, poslovno-kulturni centar Dom sindikata poznat je po lučnoj fasadi glavnog dela zgrade, dvorani odlične akustičnosti, brojnim skupovima, koncertima, bioskopskim projekcijama i najvećim orguljama u Beogradu, koje čekaju finansijsku priliku da se njihov zvuk ponovo čuje na sceni.

Zgrada Agrarne banke u kojoj se danas nalazi Istorijski muzej Srbije građena je 30-ih godina XX veka po projektima braće Petra i Branka Krstića. Nekadašnji trezori pokazali su se kao idealno mesto za depoe muzeja, a prizemlje za savremenu izlagačku delatnost. Na trećem spratu zgrade nalazi se i Muzej žrtava genocida.

Trg Nikole Pašića je od 70-ih godina XX veka pešačka zona, zasađeno je više desetina platana i postavljena velika fontana. Prostor je posebno je lep u vreme novogodišnjih praznika, kada se ispred Doma sindikata otvara besplatno klizalište i igraju hokejaške utakmice (bar je tako bilo do prošle godine). Često se organizuju razni sajmovi, bazari, izložbe i druge manifestacije.

Trg Nikole Pašića

Najznačajnije zdanje na adresi trga

Najmlađi i jedan od centralnih beogradskih trgova otvara se dalje prema Bulevaru kralja Aleksandra.

Dom Narodne skupštine u kojem zaseda srpski parlament, monumentalna zgrada u akademskom stilu sa bogatom dekoracijom unutrašnjeg prostora, nalazi se na adresi Trg Nikole Pašića 13. Građena je u prvoj polovini XX veka po projektu arhitekte Jovana Ilkića. Ispred ulaza se nalaze dve skulpturalne grupe pod nazivom „Igrali se konji vrani“, rad vajara Tome Rosandića iz 1939. godine.

Nasuprot Domu Narodne skupštine nalazi se Pionirski park, nekada Dvorski park, koji pripada podjednako Trgu Nikole Pašića i nekadašnjem kompleksu Starog i Novog dvora, u kojem su smeštene kancelarije predsednika Srbije, Skupština grada Beograda i kabinet gradonačelnika. (danubeogradu.rs)

Trg Nikole Pašića Trg Nikole Pašića

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.