Naslovna » Izlasci » Dani evropske baštine produženi do 5. oktobra
Dani evropske baštine

Dani evropske baštine produženi do 5. oktobra

U okviru manifestacije Dani evropske baštine, građani Beograda i njegovi gosti moći će do 5. oktobra da uživaju u raznovrsnim programima.

Priređeno je više od 150 programa u okviru tri celine: industrijsko i tehničkog nasleđe, stari i tradicionalni zanati i program otvorenih vrata. Tu su izložbe, obilasci sa vodičima, posete muzejima, filmske projekcije, predavanja, prezentacije, radionice, programi za decu i osobe sa invaliditetom, izleti na Avalu, u Obrenovac, Lazarevac. Tema ovogodišnje manifestacije su stari zanati, kao odraz tradicionalnih znanja, jer oni imaju izuzetno važno mesto u oslikavanju nematerijalnog i materijalnog bogatstva kulture jednog naroda.

U ponedeljak, 5. oktobra, Sekretarijat za privredu u saradnji sa Ministarstvom privrede i Privrednim komorom Beograda održaće okrugli sto na temu unapređenja položaja, uslova rada, poslovanja i podsticaja za uspešniji rad u oblasti zanatstva.

U Beogradu, kao glavnom gradu, najvećem kulturnom i turističkom centru, tradicionalno se tokom manifestacije Dani evropske baštine otvaraju i gradska zdanja, istorijske kuće, legati i drugi prostori koji tokom godine nisu dostupni za publiku i gde se priređuju posebni programi koji doprinose promociji dragocenog nasleđa, ukazivanju na njegov značaj i potrebu očuvanja.

Stari zanati u Beogradu

U Velikom barutnom magacinu postavljena je izložba fotografija i gravira pod nazivom „Dunav – umetnik, putnik i svedok“ koja posetiocima pruža umetnički doživljaj Dunava i tvrđava na njegovom priobalju, pokazujući pri tom stanje ovih kulturnih dobara, kao i njihove potencijale. Na kraju Dana evropske baštine” planirano je potpisivanje protokola o saradnji gradova i opština koji na svojoj teritoriji imaju tvrđave na Dunavu.

U Kuli Nebojša će 29. septembra od 18.00 biti održano predavanje „Zastupljenost starih zanata u narodnom graditeljstvu u ruralnom prostoru Srbije“, a 1. oktobra u isto vreme „Istorija pivarstva u Beogradu“.

Poseta PKB korporaciji, Prvom skupu opančara Srbije i svečanom otvaranju Muzeja istorije opančarstva u prostorijama Nacionalne asocijacije za stare i umetničke zanate i domaću radinost „Naše ruke“ samo su neki od programa koje će svi zainteresovani moći da posete u narednim danima.

Obilasci zdanja Starog dvora

U saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda organizuju se obilasci zdanja Starog dvora, danas Skupštine Grada Beograda. Vrednosti jednog od najznačajnijih objekata našeg kulturnog nasleđa predstavila je Saša Mihajlov, diplomirana istoričarka umetnosti, a posetici su tom prilikom obišli najreprezentativnije dvorske salone, atrijum i svečanu salu.

Stari dvor sagrađen je između 1881. i 1884. godine prema projektu arhitekte Aleksandra Bugarskog (1835–1891) kao privatna i službena rezidencija kralja Milana Obrenovića.

Jedno je od najznačajnijih ostvarenja akademske arhitekture s kraja 19. veka, projektovan i oblikovan sa namerom da prevaziđe sve što je do tada izgrađeno i služilo kao zvanična rezidencija srpskih vladara.

U ovom dvoru su boravili kraljevi Milan i Aleksandar Obrenović, a od 1903. do 1914. godine predstavljao je zvaničnu rezidenciju dinastije Karađorđević i samim tim bio stalna pozornica važnih istorijskih događaja. Posle Drugog svetskog rata u zgradi se nalazio Prezidijum Narodne skupštine, Vlada FNRJ i Savezno izvršno veće, a od 1961. Skupština Grada Beograda. Zdanje je 1983. godine proglašeno za spomenik kulture.

***

»»» Više o manifestaciji Dani evropske baštine pročitajte OVDE i pogledajte program. (Beoinfo)

loading...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.