Naslovna » Izlasci » Pozorište » DOB: Zapisi iz ćelije br. 12
Zapisi iz ćelije br. 12

DOB: Zapisi iz ćelije br. 12

U Domu omladine Beograda, 7. septembra od 19.00, u Velikoj sali biće igrana predstava „Zapisi iz ćelije br. 12“.

Predstava se igra u okviru projekta Off Teatar ponedeljkom, a cena ulaznice je 300 RSD.

Ovo je veliko finale projekta i prvo pojavljivanje ove predstave u javnosti, u nekoj od ustanova kulture.

Predstava „Zapisi iz ćelije broj 12“, svojevrsna je adaptacija dela „Zapisi iz mrtvog doma“ F. M. Dostojevskog, uz autorski koscenaristički pečat osuđenika Đorđa Vasiljevića. Predstava je nastala u saradnji Službe za tretman Okružnog zatvora u Beogradu i nevladine organizacije Centar za rehabilitaciju imaginacijom, a u realizaciji predstave učestvuju lica na odsluženju kazne zatvora u Okružnom zatvoru Beograd.

Koncept i postavka ove dramske tročinke osmislila je predsednica CRI Marine Kovačević, uz asistenciju državnih službenika pri Službi za tretman OZ Beograd.

Predstava se sastoji iz tri čina: Ispovest, Ropstvo i Sloboda, sa idejom da osuđenici kroz pozorišnu igru, konkretizujući problem iz uloge koja daje mogućnost da se izmeste u drugost, lakše sagledaju svet sa distance, da ‘isprobaju’ drugačije postavke i da ispolje osećanja.

Predstava „Zapisi iz ćelije br. 12“ je sublimacija ličnog istraživanja pojedinaca – aktera, ali i zajednički fokus ove pozorišne grupe oko jedne pojave i omogućava da se učesnici slobodno i kreativno izraze.

Posle premijere predstave u Okružnom zatvoru Beograd, održane 27. decembra 2014. godine, te nekoliko repriza u okviru matične ustanove, razumevanjem Uprave za izvršenje krivičnih sankcija i uprave Okružnog zatvora Beograd koji su prepoznali kvalitet i potencijal ovog dela, usledila je višemesečna turneja po kazneno popravnim ustanovama u Zabeli, Nišu, Novom Sadu, Beogradu i Valjevu. (danubeogradu.rs)

Scenario, adaptacija i režija: Marina Kovačević
Koscenarista: Đorđe Vasiljević
Glumci – osuđenici: Đorđe Vasiljević, Uroš Milovanović, Milan Jovanović, Miloš Nedić, Dušan Aćin i Marko Špadijer.