Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » 50. rođendan MSU: Odbrojavanje počinje
50. rođendan MSU: Odbrojavanje počinje

50. rođendan MSU: Odbrojavanje počinje

Više od 500 građana okupilo se na inicijativu asocijacije NKSS, na 50. rođendan Muzeja savremene umetnosti u Beogradu (MSU).

Građani su iskazali nezadovoljstvo dugogodišnjim odlaganjem rekonstrukcije najznačajnije institucije savremene vizuelne umetnosti i zatražilo odgovornost svih ministara i upravitelja koji su svojim činjenjem i nečinjenjem prouzrokovali ovakvo stanje.

Uprkos velikom broju policajaca, koji su opkolili muzej i sprečavali građane da se okupe ispred samog ulaza, okupljenima su se obratili predstavnici asocijacije NKSS, iistoričarka umetnosti dr Irina Subotić koja je podsetila da je MSU pre 50 godina bio ponos našeg grada, koji je okupljao kulturnu elitu sveta i zemlje, sve dok nije došlo vreme u kojem se na kulturu zaboravilo.

50. rođendan MSU: Odbrojavanje počinje

„Borite se za kulturu, za više umetnosti, za muzeje, svim građanskim sredstvima, vašom glasnošću, radovima“, rekla je Subotić.

„Kultura mora da vrati svoju autonomiju i kritičku distancu spram stvarnosti“, rekao je u obraćanju umetnik Slobodan Stošić.

„Poslednjih nekoliko generacija mladih umetnika upisalo je i završilo umetničke fakultete bez mogućnosti čak i da uđu u muzej“, rekla je umetnica Jelena Mijić.

Predsednik UO asocijacije NKSS, Radomir Lazović poručio je: „Iako su otvaranje u nekoliko navrata pompezno najavljivali razni ministri i upravitelji, ono se nisada nije desilo. Hvala trenutnom ministru što je postavio sat i najavio otvaranje muzeja, hvala i na preuzimanju „komandne odgovornosti“ za ovaj neuspeh, ali pitamo ga šta ta odgovornost znači, osim ograđivanja od posledica – šta to menja u odnosu na način upravljanja muzejom, ali i kulturom, u poslednje dve, četiri, osam ili 12 godina?“

50. rođendan MSU: Odbrojavanje počinje

Kultura – nepotrebna

Problemi u institucijama su mnogobrojni i kompleksni – zatvaraju se domovi kulture, biblioteke i knjižare postaju kockarnice i butici, muzeji su zatvoreni, a mediji su tužna priča za sebe, rečeno je na večerašnjem skupu.

Organizatori su konstatovali da se nalazimo u trenutku kada je kultura državi potpuno nepotrebna i kada bi je se najradije otarasila – za nas se ne zna šta je gore, da li da država nastavi da se na ovaj način bavi institucijama ili da ih prepusti tržištu i sigurnoj degradaciji na nivo zabave ili komercijalnog iznajmljivanja prostora. Primer MSU je paradigma takvog stanja.

50. rođendan MSU: Odbrojavanje počinje

„Tražimo jasan odgovor na sva ova pitanja, tražimo stvarnu reformu upravljanja kulturom, departizaciju, depolitizaciju i demokratizaciju svih institucija, umesto prisvajanja javnog dobra, bez obzira koja partija ga uzima za sebe.

Od kad je vaš sat odbrojao, mi, građani, uzeli smo budilnike u svoje ruke i počinjemo da odbrojavamo“, piše u saopštenju NKSS. (danubeogradu.rs)