Naslovna » BG svaštara » Za lepši dan u Beogradu » Posmatranje jesenjeg lišća u Beogradu

Posmatranje jesenjeg lišća u Beogradu

Posmatranje jesenjeg lišća u nekim zemljama je deo ozbiljne turističke ponude i obaveznog vikend rituala.

U Beogradu, koji ima izvanredne prirodne celine pod listopadnim šumama, svako od nas može da se oproba u uživanju u bojama jeseni. Oktobar je idealan za to.

Posmatranje lišća posebno je popularno u Severnoj Americi i u Japanu, gde se običaji i manifestacije vezane za ovu aktivnost beleže od osmog veka.

Čitava Kanada, na primer, sa nestrpljenjem očekuje da drveće počne da menja boje.

U provinciji Ontario se, na primer, svakoga dana ažurira mapa koja prikazuje stanje u parkovima i zaštićenim prirodnim celinama.

Tako ljubitelji posmatranja lišća mogu da dobiju informacije koja boja dominira, koji procenat lišća je promenio boju a koji procenat opao, kada je vrhunac sezone posmatranja, sa preporukama kako doći, gde se parkirati i šta se još može videti ili raditi u okolini.

Dok se nešto slično ne dogodi i u Beogradu, potražite sami prirodni ambijent interesantan za posmatranje. Ili za fotografisanje, opisivanje, sakupljanje jesenjeg lišća i donošenje dela prirode u vaš dom.

Mesta za posmatranje, svuda oko nas

Za parkove je potrebno odvojiti najmanje vremena. Svuda su oko nas. Lišće se može posmatrati čak i sa terasa višespratnica, ali pravo zadovoljstvo i potpuno opuštanje predstavlja, ipak, nekoliko sati boravka u šumi.

Na teritoriji grada pod šumama je čak 39 hiljada hektara, sa 22 vrste autohtonog drveća. Najbliže su Zvezdarska, Banjička, Košutnjak i Topčider, šuma na Adi Ciganliji, nešto dalje su Jajinci, Miljakovačka šuma, još dalje Avala, Kosmaj, Lipovačka šuma, Stepin lug, Trešnja… Mogućnosti je zaista mnogo.

Pasionirani ljubitelji posmatranja lišća preporučuju odlazak na istu lokaciju iz dana u dan, iz nedelje u nedelju, i posmatranje promena.

Turizam zasnovan na prirodi ili eko turizam sve je popularniji u svetu. Posmatranje zalazaka sunca, vodopada, ptica, planinskih i vulkanskih vrhova, talasa… i jesenjeg lišća, preporučuje se kao način za opuštanje, oslobađanje od stresa, podsticanje kreativnih potencijala i energije.

Kontakt sa prirodom je višestruko koristan za stanovnike gradova i jedan je od načina za lepši jesenji dan – u Beogradu. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Katarina Vidaković