Mural "Srpska zastava" - Francisko Bosoletiji (Francisco Bosoletti)
Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Srpska zastava – novi mural u Beogradu

Srpska zastava – novi mural u Beogradu

Novi mural u Beogradu je „Srpska zastava“ u ulici Cara Nikolaja II 68 a autor je argentinski umetnik Francisko Bosoletiji (Francisco Bosoletti).

„Street Smart“ kolektiv iz Beograda, koji je osnovala grupa entuzijasta, zaljubljenika u svoj grad, sa ciljem da prikaže uličnu umetnost kao sredstvo za oplemenjivanje urbanog prostora, pozvao je Bosoletija, čiji radovi oplemenjuju ulice širom sveta, da oslika mural u Beogradu.

Bosoleti koji je oslikao brojne zidove u Italiji, Nemačkoj, Španiji, Portugaliji, Urugvaju i Argentini, opisuje svoj mural u Beogradu na sledeći način:
– Mural je inspirisan utiskom uspavanosti koji sam stekao tokom prvih nekoliko dana provedenih u Beogradu. Lik usnule devojke, ili pak devojke koja pati, isprepletan geometrijskim motivima karakterističnim za moj rad, trebalo bi da vam omogući da svoju zemlju vidite onako kako sam je ja video. Kao što su za mene bile inspiracija da osetim vaš grad, tako bi za vas ruševine iz nekih prošlih vremena, koje se i dalje nalaze u samom centru grada, mogle da budu podsetnik da je vreme za buđenje i da bi trebalo gledati u budućnost.

Pored murala „Srpska zastava“, Bosoleti je u saradnji sa vodećim umetnikom domaće scene – Andrejem Žikićem Artezom, oslikao i zid na uglu Batutove ulice i Bulevara Kralja Aleksandra. Rad se sastoji od lica dve žene, a upravo ženski likovi i jesu zajednički imenitelj stvaralaštva oba autora.

Autor fotografija je Andrej Žikić.

Mural "Srpska zastava" - Francisko Bosoletiji (Francisco Bosoletti)

 

Street Smart

„Street Smart“ projekat je zasnovan na ideji da se ulična umetnost prikaže kao alat kojim se oživljavju gradski prostori. Započet zahvaljujući entuzijazmu nekoliko domaćih autora, projekat je prerastao prvobitne granice i okupio vodeća svetska imena ulične umetnosti.

Oplemenjivanje beogradskih fasada i ulica „Street Smart“ kolektiv ove godine realizuje u saradnji sa Gradom Beogradom, a mural Franciska Bosoletija samo je jedna u nizu planiranih aktivnosti, koje će biti sprovedene ove godine na ulicama Beograda i u nekoliko gradova u Srbiji.

Ovogodišnje projektne aktivnosti su započete graffiti jam akcijom na Mikser festivalu, a nastavljene su brojnim radionicama i kolektivnim umetničkim akcijama na festivalu „Devet“ (Nine), kao i oslikavanjem jednog od najvećih kolektivnih murala u Evropi na fasadi osnovne škole OŠ „Lazar Savatić“ u Zemunu, u kome je učestvovalo 12 umetnika iz zemlje i inostranstva: Artez, Piros, Junk, Resto, Monsta, Pijanista iz Srbije, Arsek i Erase iz Bugarske, Corte, Sebas Velasco, Seck i Malakkai iz Španije.

Priču o ovom muralu preneo je i čuveni magazin „LSD – London Street-Art Design“. (danubeogradu.rs)