Naslovna » Izlasci » Izložbe » 48. Zlatno pero Beograda, od 19. novembra do 14. decembra
Zlatno pero Beograda

48. Zlatno pero Beograda, od 19. novembra do 14. decembra

Tradicionalna manifestacija Zlatno pero Beograda – 13. međunarodni bijenale ilustracije biće održana od 19. novembra do 14. decembra u Beogradu.

U danima koji slede, tokom meseca novembra i decembra, Udruženje likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije (ULUPUDS) i Savet Zlatnog pera Beograda predstavljaju novo, 48. izdanje manifestacije Zlatno pero Beograda.

To je jedna od najstarijih i najznačajnijih međunarodnih izložbi u Srbiji. Osnovana još 1959. godine, u osvitu poslednje decenije 20. veka samo potvrđuje već stečen profil međunarodne smotre. Kontinuitet i razvijanje važna su pojedinost njene „lične karte“, deo su priče o ugledu i harizmi.

U sasvim novom ambijentu, u atraktivnom, svetlom i osunčanom prostoru Izložbenog hola nove zgrade Narodne banke Srbije, međunarodni bijenale Zlatno pero, mesto je dobrodošlice za autore koji, kroz dela svih vrsta i oblika ilustracije, realizovana u različitim materijalima i medijima, daju svoj doprinos svetu vizuelnih senzacija u kojem živimo.

Namenjena su knjigama, časopisima, novinama, unikatnim bibliofilskim izdanjima, izdanjima autorskog stripa, animaciji, elektronskim medijima, video igricama i aplikacijama, muzičkom spotu i advertajzingu. Sem originalnih radova i kvalitetnih printova, postavka uključuje i primerke knjiga, časopisa, novina, CD-ova i drugih izdanja u kojima su radovi objavljeni, uzorke upotrebnih predmeta i neobičnih materijala na kojima su ilustracije izvedene.

Više od 500 predstavljenih autorskih dela, probranih na međunarodnom konkursu, pristiglo je sa svih strana sveta – od Kanade i SAD do Uzbekistana i tradicionalnog gosta Bijenala, Irana. Uz neobično važno učešće nekih od autora sa statusom svetskih zvezda, koji su se odazvali pozivu da prikažu novija ostvarenja, na izložbi su, po dobroj tradiciji, rado viđeni i podržani i predstavnici iz zemalja regiona – ovog puta iz Slovenije, BiH i Hrvatske – kao što su jednako dobrodošli gosti ilustratori iz nekoliko evropskih zemalja.

Njima se, u delu pratećeg programa i u jednoj sasvim specifičnoj kategoriji ilustracije, priključuju i stvaraoci i sa drugih kontinenata, okupljeni oko zajedničkog projekta s autorskim potpisom Leposave Lepe Milošević Sibinović. U toj grupi, posebno je primetan i udeo umetnika iz Meksika.

Zlatno pero Beograda

Prateći program Bijenala

Prateći program važna je odlika Bijenala i on je ove godine vrlo raznovrstan i namenjen različitim kategorijama posetilaca. Autorska izložba Vesne Pavićević, u Maloj galeriji ULUPUDS-a, od 17. do 25. novembra, donosi zanimljivo, pažljivo smišljeno, iako svedeno, podsećanje na važne momente iz istorije dečije ilustracije na domaćem tlu. U njenom fokusu je način rešavanja problematike odnosa teksta i slike – s pogledom na mesto izdvojenih momenata u kontekstu daljih tendencija i mogućnošću poređenja prethodnih težnji sa savremenim umetničkim strategijama.

Već sutradan po otvaranju glavnog programa manifestacije, do 5. decembra, Beograđani i gosti Beograda u prilici su da u Galeriji Grafičkog kolektiva, vide reprezentativnu samostalnu izložbu dobitnika Gran prija na prethodnom izdanju manifestacije. Izložba portugalskog umetnika Žoaoa Vaz de Karvalja, koja obuhvata 70 originalnih radova, ostvaruje se u saradnji sa Centrom za portugalski jezik – institut Kamoiš u Beogradu.

Pored Centra za portugalski jezik, u program Zlatnog pera neposredno se uključuje i Američki kutak u Beogradu, sa izložbom savremene američke knjige za decu – u periodu od 30. novembra do 12. decembra.

Prilika da pokažu svoju nadarenost i angažovano kreativno razmišljanje data je na ovom Bijenalu i najboljim studentima završnih godina Fakulteta primenjenig umetnosti. U izlozima Ulične galerije, od 27. novembra do 17. decembra, prikazaće svoje plakate, zamišljene i uobličene kao podrška postojećim kampanjama borbe protiv raka i bezbednosti u saobraćaju.Zlatno pero Beograda

Intenzivan i izuzetno zanimljiv dvodnevni celodnevni program predavanja, tribina i stručnih razgovora, projekcija video i filmskog materijala, te naročito osmišljenih edukativnih susreta mladih, budućih i još neafirmisanih umetnika sa uspešnim i istaknutim stvaraocima u različitim oblastima umetnosti ilustracije, posebno i u nekim od vrlo aktuelnih „graničnih“ zona delovanja, ugostiće Teorijska sala FPU, 29. novembra i 6. decembra.

To je i prava prilika da se u okviru Zlatnog pera, kao relevantnog okvira, a u zoni ustanove iz koje se na put realizacije u profesiji otiskuju budući inovatori i autori smelih rešenja, razmotre i iz prve ruke predstave i aktuelni primeri divergiranja ilustracije u druge, različite medije, da se osvetle i mogući pravci upotrebe nove tehnologije – čiji je prodor u oblast autorskog stvaralaštva nezaustavljiv.

Globalizovana priroda današnjeg tržišta i povezanost u svim sferama života, zahvaljujući sve dinamičnijem razvoju tehnologije i posebno tehnologije vizuelnih komunikacija – koja je vreme u kojem živimo uvela u epohu vizuelnih senzacija i spektakla – plodno su tle za svojevrsnu „renesansu“ umetnosti ilustracije.

Pred umetnike ilustratore postavljaju se i novi zahtevi, a njihovo umeće i talenat sve više se, čini se, najzad, cene. Pojava o kojoj je reč, i koju bismo pre opisali kao „bum“, povezana s ulaskom digitalne ilustracije na velika vrata istorije vizuelnih umetnosti, poslednjih je godina sve uočljivija. U svetu sasvim jasno, a sve više i kod nas. I pored činjenice da domaći umetnici istražuju i prihvataju mogućnosti nove tehnologije i doprinose afirmaciji novih vidova primene umetnosti ilustracije, više su angažovani i priznati van granica Srbije nego u sopstvenoj sredini.

Ako se ima u vidu takav kontekst, svaka podrška Zlatnom peru Beograda, njegovom osnivaču i organizatoru, doprinosi misiji koja od početka ima jasan smisao i za čije negovanje danas ima sasvim dovoljno razloga i opravdanja. (danubeogradu.rs; kustos 48. Zlatnog pera Beograda Vesna Milanović, mr istorije umetnosti)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.