Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Beogradski bioskopi kojih više nema
Beogradski bioskopi kojih više nema
Foto: Shutterstock

Beogradski bioskopi kojih više nema

Stari, kultni beogradski bioskopi nisu menjali imena, kao ulice i trgovi. Oni su se jednostavno ugasili, nestali…

Istorija beleži da je prva filmska projekcija u Beogradu održana 6. juna 1896. godine, u gostionici „Zlatni krst“ na Terazijama, nepunih šest meseci posle svetske premijere kinematografa u Parizu.

Predstavnici kompanije „Braća Limijer“ boravili su u srpskoj prestonici 25 dana i prikazivali svoje filmove, koje je došlao da vidi i kralj Aleksandar Obrenović. Deset godina kasnije osnovan je prvi stalni bioskop, pa je jasno da prisustvo filma u kulturnoj ponudi grada predstavlja deo beogradskog nasleđa, tradicije, i osobenosti javnog života.

Popularnost bioskopa bila je posebno velika u posleratnim godinama, sve do poslednjih decenija dvadesetog veka kada interesovanje opada. To, međutim, nije opravdanje za ono što je usledilo.

Vredno kinematografsko nasleđe Beograda uništeno je jednim potezom, 2007. godine, privatizacijom „Beograd filma“ u čijem je vlasništvu bilo 14 bioskopskih sala. Bioskopi su zatvoreni, a najveći broj njih propada bez ikakve namene.

Podsetimo se beogradskih bioskopa kojih više nema, omiljenih sastajališta generacija Beograđana.

Katanac

U centru grada, na Terazijama, u prolazu Bezistan, nalazi se u potpunosti oronuo bioskop „Kozara„, teško oštećen u požaru 2012. godine. Otvoren je 1911. godine, kao dozidana sala u sastavu hotela „Kasina“ vlasnika Đorđa Bogdanovića, projektovana po svim propisima svog vremena sa samo jednom namenom – da se u njoj prikazuju filmovi.

Bioskop „20. oktobar“ (I i II) u Balkanskoj ulici poznat je po popularnosti među ljubiteljima filma posle rata, ali i po nemilom događaju, dotada nepoznatom Beogradu. U terorističkom ustaškom aktu u punoj bioskopskoj sali 1968. godine jedna osoba je stradala, a jedna teško povređena sa trajnim posledicama.

Bioskopa „Drina“ u Ulici despota Stefana uskoro će se sećati samo malobrojni stari(ji) Beograđani – posle privatizacije objekat je promenio još jednom i vlasnika i namenu, pa je jasno da mu se funkcija bioskopske dvorane neće vraćati.

Dvadesetih godina dvadesetog veka Beograđani su protestovali što popularni bioskop nosi strani naziv „Odeon„. Danas je na mestu na kojem su uživali u najboljim svetskim filmskim ostvarenjima – katanac.

Za bioskop „Jadran“ na Trgu Republike dugo se verovalo da će „preživeti“, a zatim je voljom novog vlasnika pretvoren u – kafeteriju.

Za bioskope „Balkan“ i „Zvezda“ (možda) ima nade

Vraćanju starog izgleda i funkcije najbliži je bioskop „Balkan“ u Ulici braće Jugovića. Rekonstrukcija arhitektonski vrednog zdanja starog više od jednog veka je delimično završena, a vlasnik je najavio da će pored ugostiteljskih sadržaja prostor imati i platno za filmske projekcije. Da li će zaista biti tako, videće se po otvaranju… jednog dana.

Što se tiče bioskopa „Zvezda“ (Terazije 40), pokrenula ga je grupa entuzijasta, Pokret za okupaciju bioskopa, koja se nada da će spor oko vlasništva nad objektom uskoro biti završen. Kad god postoje uslovi (topla sala, lepo vreme za projekcije na otvorenom) ovi mladi ljudi održavaju projekcije starih, kultnih filmova koje uvek uvrstimo u bioskopske repertoare.  (danubeogradu.rs)

3 komentari

  1. Gledam upravo film “Alien” (Osmi putnik), koji sam prvi put gledala u drugom osnovne, u prvoj poseti bioskopu, zvao se “Drina”, i nalazio se u Ulici 29. novembra. Nema vise Drine, ni ulica se ne zove vise tako. Izracunah nabrzaka – 40 godina je proslo od tog dana do danas i procitah da mogu da se ubrojim u neke malobrojne stare (starije) Beogradjane a cak i ne zivim vise u Beogradu.
    Tek je jedan posle ponoci a dan nije mogao da pocne bolje!

  2. Zaboravili ste ZVEZDA bioskop

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.