Naslovna » Izlasci » Izložbe » Izložba slika Nadežde Petrović u Domu Vojske
Izložba slika Nadežde Petrović: Beogradsko predgrađe

Izložba slika Nadežde Petrović u Domu Vojske

Od 19. novembra (13.00) do 24. decembra u Domu Vojske Srbije biće otvorena izložba slika Nadežde Petrović.

Posetioci će moći da vide 73 slike iz Narodnog muzeja povodom 100 godina od smrti ove značajne umetnice.

Nadežda Petrović nije samo slikala, izlagala i pratila zbivanja na evropskoj likovnoj sceni nego se trudila da svestranom delatnošću doprinese napretku čovečanstva.

Bila je slikar, učiteljica crtanja u Višoj ženskoj školi, pokretač likovnih manifestacija, likovni kritičar, autor pozorišne drame, jedna od osnivača i prvi sekretar Kola srpskih sestara (1903), član Društva srpskih umetnika „Lada“ (1904–1906) i Srpskog umetničkog udruženja (1907).

Organizovala je rad (1905) i izložbu (1907) Jugoslovenske umetničke kolonije – prve te vrste kod nas. Kao sekretar Odbora za organizaciju umetničkih poslova Srbije i jugoslovenstva (1913), učestvovala je u osmišljavanju programa zahvaljujući kojem su osnovani Umetničko odeljenje Ministarstva prosvete (1919), Muzej savremene umetnosti i Umetnički paviljon „Cvijeta Zuzorić“ (1928), Akademija likovnih umetnosti (1937) i Galerija fresaka (1952). Bavila se likovnom kritikom i, prva među Srpkinjama, fotografijom.

Pored svestranih obaveza povezanih sa umetnošću, Nadežda se posvetila i aktivnostima humaniste. Nosila je pomoć narodima pod turskom okupacijom i predvodila proteste protiv aneksije Bosne i Hercegovine (1908).

O pravima Srba i ostalih porobljenih slovenskih naroda govorila je na skupovima kod nas i, zahvaljujući znanju francuskog, nemačkog i ruskog, u inostranstvu. Jedan je od osnivača pariske Lige za nacionalna prava potlačenih naroda. Bila je dobrovoljna bolničarka u balkanskim ratovima (1912–1913) i Prvom svetskom ratu. Umrla je od tifusa u vojnoj bolnici u Valjevu 3. aprila 1915. godine. (Beoinfo)

loading...

2 komentari

  1. Da li mi možete reći kojim danima je od koliko do koliko sati otvorena izložba i kolika je cena ulaznice?

  2. Molimo Vas da pozovete 011/3241-258, radnim danima u radno vreme. Hvala!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.