Naslovna » Izlasci » Festivali » Mikser House: Vikend festival From Israel with love
Festival u Mikseru: From Israel with love
Festival u Mikseru: From Israel with love

Mikser House: Vikend festival From Israel with love

U subotu i nedelju, 28. i 29. novembra, festival From Israel with love predstavlja u prostoru Mikser House izraelske pejzaže, modu, muziku, hranu i kreativnu saradnju umetnika Izraela i Srbije.

Kulinarski specijaliteti – From Israel with love

Domaćini dvodnevnog programa upoznavanja sa najboljim tradicionalnim izraelskim gastro specijalitetima su Reem Herts (vlasnik restorana „Smokvica“) i Eran Elhalal (vlasnik poznatog restorana „Saro Bistro“ na Menhetnu). Posetioci će, naravno, sve moći da probaju, a majstori kulinarstva će ponuditi i nove ukuse – spoj balkanske i izraelske kuhinje.

Zajednička izložba fotografija

“Exchanging Glances – Foreign Relations through the eyes of Israeli and Serbian photographs” pun je naziv izložbe koja predstavlja zajednički serijal fotografija Milene Đorđević iz Srbije i Dora Neva iz Izraela. Umetnici su zabeležili interesantne sličnosti i razlike dve zemlje – Milena Đorđević u toku svog boravka u Izraelu, a Dor Nev u Srbiji. Ljudi, atmosfera i pejzaži povezuju utiske i prenose snažno poruku zajedništva ljudi u dve prijateljske zemlje i značaja bogatstva različitosti.

O izraelskoj modi

Savremena izraelska moda, prezentacije, razgovori o istoriji mode i modna revija deo su programa u kojem su gosti Beograda modni dizajneri Michal Hidas, Liron Itzhakov, Maoz Dahan i Viktorija Kanar, osnivačica Geek Chick TLV Centra za modno preduzetništvo u Izraelu. U prostoru Mikser House će im se pridružiti srpski dizajneri, pa će i ove događaje obeležiti razmena mišljenja i saradnja kreativnih modnih autora dve zemlje.

Orient metal i swing jazz u Mikseru

“Orphaned Land” je bend koji ne bazira svoju muziku na mitovima već na situacijama i problemima koji se dešavaju u današnjem svetu. Njihova misija širenja ljubavi i tolerancije prepoznata je od strane brojnih fanova, koji su 2012. godine čak pokrenuli peticiju da se grupa nominuje za Nobelovu nagradu za mir. Pioniri pravca nazvanog „orient metal“, bend “Orphaned Land” je poslednjim i aktuelnim albumom „All is One“ dospeo na top liste širom sveta.

“Orphaned Land” su nastali 1991. godine i prvobitno su bili okrenuti death/doom metalu, da bi vremenom ubacivali sve više orijentalnih motiva i progressive uticaja. Debi album „Sahara“ objavljuju 1994. godine, da bi ogroman uspeh doživeli trećim albumom „Mabool“ iz 2004. Albumom „All is One“ dosegli su popularnost koju koriste u pravcu uticaja na pomirenje jevrejskog, arapskog i hrišćanskog sveta, naročito u Svetoj zemlji.

“The Hazelnuts” je poseban fenomen na izraelskoj muzičkoj sceni, koji je za jako kratko vreme (trio je osnovan 2013. godine) uspeo da osvoji publiku širom sveta i učestvuje na svim poznatim izraelskim festivalima. Njihova muzika donosi zvuk akustične gitare, kontrabasa i trube u swing jazz kompozicijama.

Ulaznice za koncert grupe “Orphaned Land” dostupne su na prodajnim mestima Gigs Tix-a po ceni od 1000 dinara, a koncert trija “The Hazelnuts” je besplatan. (danubeogradu.rs)

From Israel with love – program

Subota, 28. novembar

13.00 – 17.00 Gastro Showcase: Savremena izraelska kuhinja, šefovi: Rem Herts i Eran Elhalal

17.00 Viktoria Kanar: Istorija izraelske mode (prezentacija)

17.30 Razgovori o modi: modni dizajneri iz Izraela (Michal Hidas, Liron Itzhakov i Maoz Dahan) i modni dizajneri iz Srbije. Moderatori: Viktoria Kanar, Nenad Radujević

18.00 Otvaranje izložbe: „Exchanged Glances“. Autori: Milena Đorđević (Srbija) i Dor Nevo (Izrael)

21.00 Koncert: Orphaned Land – izraelski orient metal bend. Predgrupa: Counterfate (Pančevo)

Nedelja, 29. novembar

12.00 – 20.00 Israeli Fashion Expo @ Balkan Design Store

13.00 – 17.00 Showcase: Savremena izraelska kuhinja, šefovi: Rem Herts i Eran Elhalal

14.00 Muzički matine: Nenad Ivović (pijanista)

17.00 Koncert: The Hazelnuts (Izrael)

19.00 Modna revija: „From Israel with Love“. Modni dizajneri: Michal Hidas, Maoz Dahan, Liron Itzhakov i Eva Al Keneresh.

20.00 – Koncert: Mikser Big Band – Glen Miller homage (Srbija), The Hazelnuts (Izrael)