Naslovna » Turizam » Volim Beograd » Muzeji Beograda
Muzeji Beograda - Narodni muzej, 1844.
Narodni muzej, 1844.

Muzeji Beograda

Bogati po raznovrsnosti sadržaja, beogradski muzeji nude mnogo više od onoga što se u promotivnim turističkim materijalima može pronaći.

Od blizu pedeset muzeja koji čuvaju vredne kolekcije pominje se svega nekoliko najvećih, najstarijih ili najpoznatijih, pa bi bilo dobro da ostale i Beograđani posete i bolje ih upoznaju.

Naša kratka priča o muzejima počinje definicijom ovih ustanova, čiji naziv potiče od grčke reči „museion“, kako je davno nazvan hram u Atini, posvećen muzama, zaštitnicama kulture i umetnosti.

Muzeji u Beogradu shodno tome čuvaju i proučavaju predmete od umetničkog, kulturnog, istorijskog, prirodnjačkog i drugog značaja, sa kojima nas upoznaju na različite načine.

Svi dobro poznajemo istoriju Narodnog muzeja u Beogradu, nastalog kao Muzeum Serbski 1844. godine i bogatstvo njegovih zbirki.

Pored Narodnog i Muzeja savremene umetnosti, zainteresovani za umetničke kolekcije treba da posete Muzej primenjene umetnosti u Ulici Vuka Karadžića i Muzej afričke umetnosti na Senjaku.

Muzeji Beograda - Istorijski muzej Srbije
Istorijski muzej Srbije

Muzeji beogradske i srpske istorije

U muzejima obično očekujemo da doživimo deo beogradske i srpske prošlosti, od one najranije istorije mesta i prostora, do fragmenata života znamenitih Beograđana i običnih građana.

Istorijski muzej Srbije, Muzej istorije Jugoslavije, Muzej grada Beograda, kompleks Beogradska tvrđava, Muzej Srpske pravoslavne crkve… raspolažu sa izvanrednim predmetima kulturnog i istorijskog nasleđa, kao i Konak kneginje Ljubice, Konak kneza Miloša, Etnografski muzej, Jevrejski istorijski muzej…

Specijalizovani muzeji kao što su Vojni muzej, Muzej Vuka i Dositeja, Pedagoški muzej, Muzej Banjičkog logora, Muzej pozorišne umetnosti, Muzej Jugoslovenske kinoteke, Muzej fudbalskog kluba Crvena zvezda, Muzej fizičke kulture… takođe se mogu smatrati istorijskim.

Prirodnjački muzej na Kalemegdanu ne može se lako svrstati u neku od kategorija, a ljubitelji tehnike u Beogradu imaju dobar izbor, od Muzeja Nikole Tesle, Muzeja nauke i tehnike i Muzeja vazduhoplovstva na aerodromu „Nikola Tesla“, do Muzeja automobila, Železničkog muzeja i PTT muzeja.

Memorijalni muzeji i komemorativne kolekcije sadrže manje zbirke, podjednakog značaja kao one u velikim muzejima. Beograđani nikako ne bi trebalo da zaborave Memorijalni muzej Jovana Cvijića ili Nadežde i Rastka Petrovića, Muzej Arčibalda Rajsa, Spomen-muzej Ive Andrića, muzej u kući u kojoj je živeo vajar Toma Rosandić, Legat Paje Jovanovića i kolekciju Petra Popovića, Manakovu kuću…

Važnu ulogu u promociji muzeja u poslednjoj deceniji ima manifestacija Noć muzeja. (danubeogradu.rs)