Naslovna » BG servis » Pobednik i radovi oko Pobednika
Spomenik Pobednik - radovi

Pobednik i radovi oko Pobednika

Zamena zastora na platou oko spomenika Pobednik počela je u septembru, a po skidanju armirano-betonske ploče, utvrđeno je da je stanje podloge veoma loše.

Zaključak je da je potrebno uraditi dodatna ispitivanja statičke stabilnosti.

– Razlog za to je što se spomenik nalazi delom na nasipu, a delom na srednjovekovnom bedemu – rekla je direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda Nela Mićović i dodala:

– Elaborat opažanja horizontalnih i vertikalnih kretanja spomenika Pobednik urađen je 1990. godine i tom prilikom je utvrđeno da ima pomeranja i da ga je neophodno stabilizovati. Godine 1996. izvedeni su radovi na osiguranju temelja spomenika, čime je on osiguran od daljeg naginjanja. Tom prilikom spomenik nije vraćen u apsolutnu vertikalu već je stabilizovan u nakrivljenom položaju.

Kako su poslednja geodetska merenja obavljena 2009. godine, Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda je predložio da se sada izvrše nova merenja i urade ekspertske analize da bi se utvrdilo da li je neophodna statička sanacija spomenika Pobednik.

Podzemna prostorija

Takođe, tokom izvođenja radova na platou, u jednom njegovom delu, otkrivena je podzemna prostorija, koju je potrebno dodatno istražiti jer o njoj ne postoje nikakvi podaci, navela je Nela Mićović.

– Posle obavljenih istraživanja i valorizacije doneće se odluka o njenoj eventualnoj prezentaciji što bi znatno uticalo na budući izgled platoa. Imajući u vidu činjenicu da su zbog ovog neočekivanog pronalaska radovi potpuno obustavljeni, neophodno je obezbediti dodatna finansijska sredstva za istraživanje podzemne prostorije, kao i za ekspertsko mišljenje, za koje je ponudu dostavio Građevinski fakultet kao najreferentnija institucija u zemlji. Grad Beograd će obezbediti neophodna finansijska sredstva za ovu ekspertizu koja sadrži i predlog mera dalje zaštite Pobednika – istakla je Nela Mićović.

Kako bi se što pre završili svi započeti radovi na platou oko spomenika, neophodna su i dodatna finansijska sredstva.

Zato je direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda pozvala sve društveno odgovorne firme i pojedince da svojim donacijama pomognu nastavak neophodnih istraživanja do završetka radova na platou oko spomenika Pobednik. (Beoinfo)