Naslovna » BG špijun » Svetske prestonice » Počinju bečki balovi
Bečki balovi
Veliki bal u Hofburgu © Vienna Press / Andreas Tischler

Počinju bečki balovi

Od tradicionalnih gospodskih do elegantnih… Bečki balovi su veoma popularni u Austriji, a svake godine održi se više od 450.

Sezona balova u carskom gradu tradicionalno počinje 11. novembra kada se slavi i početak karnevala. Prvi u nizu je Bal Crvenog krsta (www.wienerrotkreuzbal.at), koji je humanitarnog karaktera i održava se u Bečkoj gradskoj kući 20. novembra. U novogodišnjoj noći se u Hofburgu organizuje Novogodišnji bal (www.hofburgsilvesterball.com) u nekadašnjem centru carskih zbivanja i tom prilikom je u ponudi umetnički program, gala-večera i vatromet.

U novoj godini se sezona balova zahuktava: Bal bečkih poslastičara (www.zuckerbaeckerball.com) održava se 14. januara 2016. godine u dvorcu Hofburg, a zatim i Cvetni bal (www.wien.gv.at) 15. januara u Gradskoj kući koja će se pretvoriti u pravu cvetnu oazu.

Bečka filharmonija poziva na svoj bal 21. januara 2016. godine (www.wienerphilharmoniker.at). Pored toga održaće se i Bečki bal nauke (www.wissenschaftsball.at) 30. januara u Gradskoj kući, a istog dana i Dugin bal (www.regenbogenball.at) u Park-hotelu Šenbrun na kojem će plesati pripadnici LGBT populacije.

Već tradicionalni Operski bal (www.wiener-staatsoper.at) održaće se 4. februara naredne godine u zgradi Bečke državne opere, a Hor bečkih dečaka poziva svoje ljubitelje na svoj bal 16. januara 2016. godine.

Svetosavski bal (www.svetosavskibal.wien) biće organizovan u Park-hotelu Šenbrun 22. januara 2016. godine, a karte za ovu manifestaciju su dostupne od 10. novembra.

Na internet-stranicama balova svi zainteresovani mogu naći informacije o cenama i načinu kupovine karata za željeni bal.

Bečki balovi drže do tradicije pa je za sve obavezna večernja garderoba – po mogućnosti, dame u dugim haljinama a gospoda u frakovima. (ComPress)