Naslovna » Izlasci » Pozorište » Premijera predstave „Lujza Mišić“
Lujza Mišić

Premijera predstave „Lujza Mišić“

Na Sceni Akademije 28, 5. oktobra od 20.00, premijerno će biti izvedena predstava „Lujza Mišić“.

Ovo je komad o životu jednog od najproslavljenijih srpskih vojskovođa, vojvode Živojina Mišića, iz ugla njegove žene, Nemice, Lujze Krikner.

Mlada Lujza, bogata naslednica iz protestantske nemačke porodice, na balu kraljice Natalije, upoznaje mladog srpskog oficira, Živojina Mišića, zaljubljuje se i, uprkos protivljenju porodice, udaje za njega. Ona napušta bogatstvo i porodicu, i počlinje da živi teškim životom, uz rat i brojne nedaće, ali sa snažnom ljubavlju prema svom mužu, koja se ne gasi ni decenijama posle njegove smrti.

– Lujza Mišić je jedna čudesna žena. Ona je velika lјubavna i životna heroina, žena koja se odrekla svega; bogatsva, roditelјa, svoje protestanske vere, samo da bi bila uz čoveka svog života, Živojina Mišića. Paradoks je to što je su njoj, Nemici koja je rodila šestoro dece jednom od najvećih srpskih heroja i vojskovođa, dva sina ubili upravo Nemci. Cela ta priča je zaista čudna, bolna, ali i čarobna – kaže rediteljka i glumica, Vesna Stanković.

Lik Lujze Mišić, tumači Sonja Jauković, prvakinja drame Narodnog pozorišta od 1980. godine, a ulogu radijske novinarke, Bosiljke, Vesna Stanković. Predstava je rađena po tekstu Saše Simonovića, dramatizaciju i režiju potpisuje Vesna Stanković, muziku Vladimir Nikić, a kostime Ivana Guteša.

Drama „Lujza Mišić“ je osvojila nagradu za najbolju predstavu po izboru publike, festivala duo drame u Topoli, ove godine. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.