Naslovna » BG svaštara » Obrati pažnju! » Beograđani dizajnirali Skver Mome Kapora
Skver Mome Kapora, budući izgled
Skver Mome Kapora, budući izgled

Beograđani dizajnirali Skver Mome Kapora

Prvi zadatak u okviru projekta “Urbani džepovi Beograda” uspešno je završen – građani su, zajedno sa nadležnima u Gradskoj upravi, osmislili izgled Skvera Mome Kapora na Vračaru.

Podsetimo, inicijativa “Urbani džepovi Beograda” uvodi u gradsku praksu novi vid komunikacije i saradnje sa građanima – takozvani participativni urbanizam. Beograđani, za početak, imaju priliku da u posebno osmišljenim interaktivnim susedskim radionicama daju svoje mišljenje o uređenju odabranog javnog gradskog prostora. U narednoj godini će, kako se predviđa, biti dostupna, kao dopuna, i mobilna aplikacija.

Prva susedska radionica na otvorenom održana je u septembru, sa građanima koji žive u Mačvanskoj i Ulici Mome Kapora, kao i ljudima iz njihovog neposrednog okruženja i drugim zainteresovanim učesnicima. Nakon toga, NIS-ova pumpa u Mačvanskoj izmeštena je 22. novembra, a Projektni biro „Zelenila – Beograd” je na osnovu rezultata susedske radionice napravio idejno rešenje urbanog džepa – Skvera Mome Kapora.

Momina „Školica“ za decu Vračara

Glavni urbanista grada Beograda Milutin Folić naglasio je povodom objavljivanja projekta da su učesnici radionice, susedi iz Tamnavske, Mačvanske i Ulice patrijarha Varnave i članovi Fondacije „Momo Kapor” sugerisali tokom dvočasnovnog „kreativnog izazova” da glavna tema Skvera Mome Kapora bude sećanje na njegove izvanredne crteže i tekstove.

– U dijalogu između direktnih učesnika definisani su i prateći sadržaji, kao što su vrste zelenila, dečje igralište i tip ploča koje će biti postavljene. U tu svrhu, predloženo je da se Momin crtež „Školice” reprodukuje u popločanjvanju jednog dela ulice – prepoznatljiv grafički izraz tako postaje stvarno igralište i spomenik koji živi – rekao je glavni urbanista.

Prema njegovim rečima, prostorna maketa radionice nije jedini rezultat zajedničkog procesa. Građani su imali prilike da izraze mišljenje o tipu uređenja skvera pismenom anketom, koju su dostavljali na sam dan radionice. Pitanja ankete su se odnosila ne samo na budući izgled prostora već i na sam doživljaj zaostavštine Mome Kapora.

Realizacija skvera po idejama i sugestijama građana očekuje se na proleće 2016. godine.

(danubeogradu.rs)