Naslovna » BG servis » Novo: Kupovina Bus Plus karte smart telefonom
Plaćanje i očitavanje Bus Plus karte smart telefonom
Plaćanje i očitavanje Bus Plus karte smart telefonom

Novo: Kupovina Bus Plus karte smart telefonom

Beograd je od ponedeljka 21. decembra jedan od četiri grada u svetu u kojima se uz pomoć smart telefona nove generacije može platiti karta za gradski prevoz. Za sada je usluga omogućena samo korisnicima MTS-a, sa prepaid i postpaid karticama.

Neophodan preduslov je da smart telefoni imaju beskontaktnu NFC tehnologiju i verziju android operativnog sistema 4.4 (KitKat) ili veću.

Putnici koji na ovaj način žele da plate kartu sa Google Play marketa treba da preuzmu aplikaciju MTS Centar, i u okviru nje odaberu uslugu Bus Plus. Korisnik iz opadajućeg menija vrši odabir osnovne vremenske karte koju želi da kupi. Naplata će se izvršiti zaduženjem prepaid ili postpaid računa korisnika, nakon čega operater šalje sms poruku kao potvrdu o uspešnoj kupovini karte.

Elektronska karta koja je kupljena na ovaj način može da se iskoristi u javnom prevozu u naredna 24 sata. Očitava se tako što korisnik prislanja zadnju stranu telefona na validator u vozilu, pri čemu telefon treba da bude otključan, ekran upaljen i NFC usluga aktivirana. Na ekranu validatora će izaći poruka o uspešnom očitavanju. Kupovina nove karte nije moguća dok se ne očita prethodno kupljena karta i istekne njeno važenje od 90 minuta. Prilikom kontrole karata neophodno je omogućiti kontroloru da proveri ispravnost karte na telefonu sa koga je karta očitana.

Nova opcija plaćanja prevoza namenjena je korisnicima koji ga retko koriste ili onima koji ne poseduju ili su zaboravili svoju Bus Plus karticu. Na ovaj način, mobilni telefon sa NFC tehnologijom preuzima ulogu Bus Plus kartice i predstavlja njenu adekvatnu alternativu.

London, Šenzen, Barselona i Beograd

U ovom trenutku, tek je nekoliko gradova u svetu implementiralo beskontaktnu NFC tehnologiju za plaćanje usluge javnog prevoza, uključujući London, Šenzen i odnedavno Barselonu, dok je ovaj najsavremeniji model plaćanja u fazi testiranja u sistemima javnog prevoza u Madridu, Montrealu Torontu i gradovima Holandije.

Prema podacima MTS-a, u mreži ovog operatera oko sto hiljada vlasnika kartica koristi telefone sa NFC tehnologijom. Oko 80% njih je u Beogradu, pa se može očekivati da ovaj jednostavan način plaćanja usluga prevoza bude sve popularniji.

Na promociji usluge gradski menadžer Goran Vesić najavio je i dalje korake – mogućnost kupovine mesečne karte, a zatim i plaćanje platnim karticama u vozilu, to je već uvedeno u Londonu.

(danubeogradu.rs)

Jedan komentar

  1. 4 godine prodjoÅ¡e a niÅ¡ta od ovoga… Samo prazna obecanja i lazne vesti