Budimpešta
Naslovna » Turizam » Van Beograda » Vikend van Beograda: Budimpešta

Vikend van Beograda: Budimpešta

U jeku prednovogodišnjih i božićnih praznika provedite vikend van Beograda – u Budimpešti!

Ako ni zbog čega drugog, a ono zbog toga da biste mogli da uporedite pretprazničnu atmosferu sa onom koja vlada u Beogradu.

Ekipa sajta Dan u Beogradu, provela je vikend u Budimpešti. Manje od 48 sati provedenih u prestonici Mađarske bilo je dovoljno da se oseti ono zbog čega smo i došli.

Budimpešta tokom cele godine vrvi od turista. Naročito pred praznike i zbog popularnih adventa – božićnih vašara. Ovo nije tekst u kom ćemo da preporučujemo klasične turističke ture, obilaske muzeja i slično…

Budimpešta

Dva lava i žičara

Turisti sa svih strana slivaju se u Dunav. U hordama prelaze poznati most Eržebet bez obzira na hladnoću. Imaju isti cilj – idu do Budima gde ih čeka dugačak red za žičaru kojom se stiže do vrha ovog dela mađarske prestonice. Naravno, Budim nije samo vidikovac.

Sa poznatog mosta kog „čuvaju dva lava“ puca pogled ka toku Dunava koji se gubi u izmaglici, ali i ka ogromnim brodovima, dekorisanim i spremnim za doček Nove godine. Na mostu duva više nego u samom gradu pa su kapa, šal, rukavice i zimska jakna, neophodni za ovaj poduhvat.

Budimpešta

Gulaš na otvorenom

Na jednom od glavnih trgova, kao i u glavnoj prestoničkoj ulici Vaci, nude se različiti praznični sadržaji. Hrana u izobilju je neizbežna.

Glavno jelo na adventu je gulaš u lepinji „na otvorenom“. Iako je napolju (veoma) hladno, mirisi i toplina mađarske nacionalne kuhinje, pomoći će vam da se brzo ugrejete i uživate u svakom zalogaju.

Budimpešta

Kuvano vino služi se iz velikih kazana, a ako niste za alkohol preporučujemo da probate toplo bezalkoholno piće od jabuke sa karanfilićem, koje će vas dovoljno ugrejati da nastavite šetnju po Pešti. Zamislite, zove se hot apple. 🙂

Budimpešta

Dok ste još na ulici, a posle slanog obroka, obavezno probajtr „Kurtoskalacs“ (po naški – rog pecivo). Preporučujemo varijante sa cimetom ili vanilom. Cena mu je oko 900 forinti (garant ima i jeftinije) što je oko 300 dinara. Jedan je dovoljan za dve osobe.

Budimpešta

Selfi vamo, selfi tamo…

Usput ćete „sresti“ spomenike znamenitih ličnosti iz mađarske istorije, kulture, književnosti… koji su postavljeni u ne tako konvencionalnim pozama pa je svakako zgodno namestiti se uz neki od njih i napraviti dobru fotku. Turisti su mahom opremljeni modernim štapovima za „selfi“ pa uprkos hladnoći osmehuju se i poziraju.

Plato ispred Parlamenta krasi visoka i bujna novogodišnja jelka, mada raznih ali manjih jelki ima na svakom većem trgu u gradu.

Budimpešta

Budimpešta

Andergraund Budimpešta

Osim gulaša, ekipa Dana u Beogradu, po preporuci je tragala i lako pronašla Zing burger, koji je bio stavka „pod obavezno“. Iscimajte se malo i pronađite sporedniju ulicu Kacinski (Kazinczy utca) u kojoj se, među ruiniranim zgradama Jevrejskog kvarta, nalazi i „restoran“ „Karavan“.

Budimpešta

Kada budete u njega ušli osećaćete se kao pod nekom vašarskom šatrom ali je „andergraund“ mnogo bolja reč za opis ovog mesta.

Skoro pa kao na otvorenom postavljeno je nekoliko stolova u sredini, a kiosk sa Zing burgerom se nalazi odmah prvi s desna. Predlažemo „čili“ varijantu koja neće da vam natera suze na oči, ali će biti dovoljna da vas ugreje. Reč je o bogatom hamburgeru od čiste govedine sa odličnim izborom dodataka. Zasitiće vas bar na neko vreme…

U „Karavanu“ su i kiosci sa tajlandskom, indijskom, mađarskom hranom i drugim specijalitetima, pa možete da birate.

Budimpešta

Odmah do „Karavana“ otvorite vrata čudesne pijace koja se zove „Szimpla kert“. E, tu možete da nađete svakakve mađarske đakonije. Od spremljene i ispečene gibanice, preko turšije i ribe, do različitih vrsta suvomesnatih proizvoda do domaćih kačkavalja.

Cene sireva su i više nego povoljne jer za otprilike 1.000 RSD mođete da kupite ceo kilogram. Ovde se okupljaju pravi gurmani i oni koji žele da osete domaću atmosferu, a čitav ambijent je je upotpunjen i živom akustičnom svirkom na gitari. I ovde se jede odličan gulaš.

Rukotvorine, suveniri, novogodišnji ukrasi i još trista čuda samo su deo neverovatne ponude. Svaki prodavac ima svoju priču, a cenkanje i te kako dolazi u obzir. Čudni likovi na koje smo naleteli podsetili su nas na „Tvin Piks“…

Budimpešta

Kratko ali slatko

Ne budite alavi i halapljivi, ne kupujete ono zbog čega biste mogli da imate problema na granici i vodite računa koliko ćete novca potrošiti. Jeste da je praznična atmosfera, ali ne morate baš ceo honorar ili platu da ostavite u Mađarskoj.

Vikend u Budimpešti je dobra varijanta za beg iz matičnog grada, koja i ne mora da bude toliko skupa. Smeštaj za dvoje u hotelu sa tri zvezdice i doručkom (u centru grada) može da vas košta manje od 40 evra što je veoma pristojno. Smeštaj u apartmanima ili hostelima još je jeftiniji.

Zato, ukoliko ste u mogućnosti uputite se ka severu i osetite kako „to rade“ komšije uoči novogodišnjih praznika.

Za kraj, još malo fotografija… (danubeogradu.rs)

Budimpešta Budimpešta Budimpešta Budimpešta

Uređuje: Nada Mandić