Naslovna » Turizam » Volim Beograd » FEST – Hrabri novi svet

FEST – Hrabri novi svet

Beogradski Međunarodni filmski festival – FEST – jedna je od najpopularnijih gradskih manifestacija.

Namenjena je najširoj publici koja prati i poznaje filmsku umetnost ili samo želi da bude deo uvek prijatne i neformalne atmosfere u bioskopima.

Prvi FEST održan je u januaru 1971. godine sa podnaslovom „Hrabri novi svet“ i idejom da napravi presek najboljih ostvarenja u prethodnoj godini u svetu.

Već na početku u Beogradu je prikazana reprezentativna selekcija vrhunskih autora koja je obećavala. Usledili su novi godišnji festivali na kojima je bila čast lično se pokloniti publici, pa su se kao gosti ispred platna na FEST-u pojavili, između ostalih, i Marčelo Mastrojani, Harvi Kajtel, Liv Ulman, Bernardo Bertoluči, Sofija Loren, Robert de Niro, Džoni Dep, Miloš Forman, Katrin Danev, Vim Venders…

Na FEST-u je, od osnivanja, oko četiri hiljade filmova videlo više od četiri miliona gledalaca, a veliki broj ostvarenja u Beogradu je imao regionalnu premijeru.

 

Programi ovog festivala održavaju se u Sava centru, Dvorani Doma sindikata, Kinoteci, Dvorani KCB, Domu omladine Beograda i drugim prostorima.

Publikacije, izložbe, simpozijumi, programi za producente… pratili su i redovno prate FEST.

Budućnost je počela na 43. FEST-u

FEST je u svom 43. izdanju, 2015. godine, postao takmičarski festival, čime je ušao u novu uzbudljivu fazu postojanja.

Po prvi put u selekciji festivala pojavili su se, u posebnom nacionalnom programu, srpski filmovi. Nagrada Beogradski pobednik, odnosno Viktor u inostranoj verziji, dodeljuje se u više kategorija na samom festivalu, a uručuje se i jednom inostranom i jednom domaćem autoru za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti. Uz nju se uručuje i statueta – kopija jednog od simbola Beograda, spomenika Beogradski pobednik na Kalemegdanu.

Glavni takmičarski program, „Srpski film“, program subverzivnog i kontroverznog filma „Granice“ i „Filmovi iz regiona“ četiri su selekcije u kojima se dodeljuju nagrade. Uveden je i „Postfestum“ program na kojem se, posle zatvaranja, prikazuju filmovi dobitnici priznanja.

Na FEST-u je 2015. godine prikazano više od 250 filmskih ostvarenja, u 12 programskih celina, u sedam beogradskih bioskopskih sala. (danubeogradu.rs)

FEST - logo