Naslovna » BG svaštara » Književnost » Ivana Lukić dobila Nagradu Politikinog zabavnika
Kreativni centar: Ivana Lukić - (Ne) pitaj me kako sam

Ivana Lukić dobila Nagradu Politikinog zabavnika

Ovogodišnja dobitnica nagrade Politikinog zabavnika je Ivana Lukić, autorka knjige „(Ne) pitaj me kako sam“ u izdanju Kreativnog centra.

To je, dakle, najbolje književno delo za mlade objavljeno u 2015. godini.

Žiri u sastavu Jasna Vlajić Popović (predsednik), Slobodan Giša Bogunović, Predrag J. Marković, Nebojša Bradić i Petar Milatović odluku je doneo većinom glasova.Kreativni centar: Ivana Lukić - (Ne) pitaj me kako sam

U obrazloženju odluke žirija, pored ostalog, piše: „Knjiga Ivane Lukić satkana je od snažnih, strasnih i burnih emocija koje zbunjeni razum adolescenta pokušava da ukroti. Taj glas dolazi iz niza anonimnosti ispovednih Ja. I to čini na jedan neuobičajen, originalan način, jezikom koji je, poput same adolescencije, poseban i neponovljiv – britak, a nadasve zanimljiv i lep. To je poezija više nego proza, a nije ni poezija ni proza. Više je od toga, jer je spoj nespojivog. U slučaju Ivane Lukić – uspešan“.

Na 37. konkurs stigla su 74 naslova.

Nagrada će biti svečano uručena u ponedeljak, 25. januara od 12.00, u svečanoj sali Skupštine grada Beograda.

Nagrada Politikinog zabavnika ustanovljena je 1979. godine. Dodeljuje se na dan Politike – 25. januara – za izdanja objavljena u prethodnoj godini. (danubeogradu.rs)