Naslovna » Turizam » Volim Beograd » Kolarac – Zadužbina Ilije M. Kolarca
Kolarac
Kolarac

Kolarac – Zadužbina Ilije M. Kolarca

Kada Beograđani kažu da je koncert, naučno predavanje ili stručna tribina „na Kolarcu“ jasno je da misle na Zadužbinu Ilije M. Kolarca.

Zdanje na Studentskom trgu, namenjeno lepim i korisnim doživljajima i znanjima, na raspolaganju je gradu od tridesetih godina dvadesetog veka.

Zadužbinar koji je svu svoju imovinu zaveštao „srpskom narodu u cilju širenja nauke i kulture“, tgovac Ilija Milosavljević Kolarac, rođen je 1800. godine u selu Kolari kod Smedereva.

Život je proveo u Beogradu i Pančevu, uvek izdvajajući novac za prosvetu i kulturu. Lično je 1861. godine ustanovio Književni fond za pomoć srpskoj izdavačkoj delatnosti, a poslednja želja mu je bila da svoje ne malo bogatstvo ostavi za osnivanje univerziteta, koji će nositi njegovo ime.

Krajem 1932. godine počeo je da radi Kolarčev Narodni univerzitet, u novoj zgradi koju je izuzetno stručno za tu namenu projektovao arhitekta Petar Bajalović.

Narodni univerzitet je imao koncertnu dvoranu, jednu od najakustičnijih u Evropi, i prostore za naučna i naučno-popularna predavanja, studije i kuseve, školu stranih jezika, biblioteku. Sličnu koncepciju ustanova je zadržala do današnjih dana.

Kolarac, od izdavaštva do Art bioskopa

Danas je Zadužbina lije M. Kolarca, koja je 2013. godine dobila status ustanove kulture od nacionalnog značaja, mesto održavanja odabranih kvalitetnih programa, otvorenih za najširu publiku.

Velika dvorana, namenjena za koncerte i druge skupove, dopunjena je sa dva profesionalna studija za snimanje. Tu su, zatim, muzička galerija, mala sala sa salonom, sale „Josif Pančić“ i „Milan Grol“, učionice, ateljei, biblioteka.

Galerija Zadužbine lije M. Kolarca, osnovana 1964. godine, otvorena je za mlade umetnike. Škola stranih jezika organizuje po semestrima kurseve učenja 13 jezika, a knjižara „Aleksandar Belić“ nudi izdanja iz oblasti humanističkih i društvenih nauka.

Art bioskop „Kolarac“ pokrenut je 2014. godine, sa ciljem da se programi ponude i publici zainteresovanoj za filmsko i video stvaralaštvo.

Centar za izdavačku delatnost Zadužbine lije M. Kolarca bez prekida je nastavio misiju Književnog fonda koji je vodio Ilija Kolarac lično. (danubeogradu.rs)

Uređuje: Katarina Vidaković